Извоз за примјер

Ма­ри­на Чигоја

Привреда Српске годинама се суочава са проблемима као што су недостатак новца у оптицају, губитак тржишта, огромна конкуренција из вана која, потпомогнута великим државним подстицајима, просто гура домаће фирме ка дну.

Kако би преживјели, привредници су приморани да се сналазе на различите начине, а један од њих је и проналажење нових тржишта.

Иако је већина предузећа из РС оријентисана на домаће, те тржишта региона и ЕУ, неколико њих успјело је да се избори и за излазак на много удаљеније дестинације, попут Америке, Кине, па чак и Аустралије.

Податак да се мармеладе, сокови, купус, сирупи и вина произведени у Српској пласирају на та далека тржишта, до којих путују и по више од мјесец, свакако охрабрује и показује да  квалитетна роба има купца. Наравно да је конкуренција велика и да се не може говорити о огромном извозу који наша предузећа остварују на тим тржиштима, али свакако да је и то велики подстрек за малу привреду каква је наша.

Проналазак нових тржишта сигурно је један од начина да домаћа привреда пође путем опоравка пробијањем баријера, али и стереотипа да смо ограничени на домаће и "комшијске" полице.

Успјех појединих предузећа из РС која су пласирала свој бренд на далека тржишта може и треба да буде подстицај и осталима да покушају да продуже списак својих купаца. Многа предузећа из Српске имају шансе да изађу на страна тржишта и то треба да искористе, првенствено због свог профита, имена, али и због укупне привредне слике Српске.

Једна од тих прилика назире се и за неке домаће произвођаче и то већ идућих дана, за када је најављена посјета привредне делегације Српске далекој Русији и разговорима који би могли да отворе нека врата тамошњег тржишта домаћим предузећима.

Они који су прешли неколико степеница више показали су да и предузећа са ових подручја могу да задовоље ниво квалитета и све остале услове да пласирају свој производ, по традиционалним и домаћим рецептима, на свјетска тржишта. Велики дио посла ту треба да ураде они на чије име иде пошиљка, али свакако да не би смјеле нијеме да остану ни надлежне институције. Свака помоћ привреди, у овим временима, и те како је добродошла.

 

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана