Извоз у Русију

Драгана Орловић

"Рат санкцијама" између Русије и Запада отворио је Републици Српској врата огромног руског тржишта.

Пољопривредни произвођачи из Републике Српске су спремни да повећају своју производњу и изађу на руско тржиште, али за тај подухват потребни су им повољни кредити.

Пољопривреда у Српској је у посљедњих десетак година девастирана и има проблема да снабдијева и властито тржиште појединим производима, због чега захтијева максимално улагање у своје неискоришћене ресурсе ако жели да задовољи захтјевно руско тржиште.

Да би се то учинило, како истичу стручњаци у овој области, неопходно је да се направи детаљан стратешки план улагања у примарну пољопривредну производњу.

Позитивна вијест дошла је прошле седмице из Београда, послије посјете руског предсједника Владимира Путина, када су стигле информације да постоји могућност да се путем банака из Русије финансирају наши пољопривредни произвођачи.

На томе мора да ради Влада РС заједно са предузећима, банкама, Привредном комором и Представништвом РС у Москви, којима приоритет, односно главни циљ треба да буде омогућавање трајног присуства домаћих производа на тржишту у Русији, без обзира на то да ли су под санкцијама или не.

Српска посједује потенцијал, јер је чињеница да тренутно није обрађено ни пола земљишта којим располаже.

Ипак, за већи и дугорочнији напредак и улагање у пољопривреду потребни су новац и вријеме, којег у оба случаја нажалост - увијек недостаје.

Сада се морају покушати пронаћи рјешења и начини да се изнађу, јер је пред српским пољопривредницима велика шанса за извоз, коју не би смјели да пропусте. Ипак, треба бити објективан и признати да је то један дуг процес, али свакако процес који се исплати завршити, и то у корист наше пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана