Извоз цвјета

Жељка Кокот

Чини се да се са буђењем природе и домаћа привреда буди из дугог зимског сна. Уколико погледате било коју статистичку табелу или графикон који приказује стање у производњи и извозу од почетка године видјећете охрабрујуће бројеве и узлазне линије, док дугорочне анализе привредних кретања јасно дају до знања да економије РС и БиХ напредују из године у годину.

Анализа коју је урадила Спољнотрговинска комора БиХ указује да су главни пољопривредни сектори у посљедњих пет година знатно напредовали. Степен напретка који је мјерен обимом производње и извоза јасан је сигнал да се домаћи аграр налази на стабилним ногама јер се од водећих сектора у скоријој будућности очекују још бољи резултати. Неки од главних замајаца развоја аграра су живинарство које биљежи високу стопу покривености увоза извозом, производња воћа и поврћа којој је крила дало руско "не" увозу из ЕУ, а ништа лошији нису ни произвођачи и сакупљачи гљива, шумских плодова и љековитог биља који извозе 300 пута више него што увезу.

Потенцијале за напредак има и мљекарска индустрија којој је улазак Хрватске у "европску кошницу" скресао крила, али велики корак ка бољем сутра је европска виза за извоз млијека за коју се већ изборило неколико мљекара.

Привреда Српске такође показује знаке опоравка, а најбољи показатељ је раст извоза од 8,1 одсто који је остварен у првом кварталу. Посебно радује раст учинка прерађивачке индустрије која је у посматраном периоду извезла 90 одсто укупно испоручених производа у иностранство што се очекује и од осталих индустријских грана које су тренутно поклекле.

И поред добрих резултата произвођачи и економисти још нису превише еуфорични јер сматрају да су за јачи економски опоравак са стабилним прогнозама потребне веће вриједности извоза уз обуздавање увоза који је на прилично високом нивоу.

Држава би, кажу, морала уложити веће напоре како би створила још повољнији привредни амбијент који би подстакао домаће инвеститоре да улажу умјесто што носе новац ван земље. Повољна клима би дјеловала подстицајно и на стране фирме које би доносиле капитал што би генерисало раст запослености, производње и тражње. Само на тај начин би биле створени услови за раст са стабилним прогнозама од којег би профитирали сви сегменти друштва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана