Изумирање Срба у ФБиХ

Жељка Домазет

Да је Србима у ФБиХ и у главном граду ове земље Сарајеву догорјело до ноката, довољно говоре и вапаји руководства Српског просвјетног друштва "Просвјета" и писмо које су одаслали на адресе свих званичника овог града, ФБиХ и БиХ, као и представницима међународне заједнице.

Констатују да су у Сарајеву и у ФБиХ сведени на статистичку грешку, да су и у вријеме владавине аустријске империје могли уткати своје српство и српско биће и да је та мултикултуралност данас постала фраза која се олако користи.

Веле да су се до сада обраћали многим челницима града, али да су остали без одговора и помоћи. Без одговора је остао и апел да буде уклоњен натпис на Вијећници којим је један цијели конститутивни народ назван злочиначким, али и молбе да коначно стратиште на Казанима, гдје су мучки побијени сарајевски Срби од руке злочинаца у Армији РБиХ, добије спомен-обиљежје.

Десетковани сарајевски Срби у четири градске општине и према подацима челника "Просвјете", осуђени су на изумирање, јер и овај мали број који је остао у овом граду на Миљацки чека одбројавање животног часовника. Вјеронаука и српски језик готово су протјерани из школа, како у Сарајеву, тако и у цијелој ФБиХ, а посла нема, јер приоритет у запошљавању имају неки други.

Иако је конститутивност темељна категорија Дејтонског споразума на коме почива ова земља, када је ријеч о Сарајеву и ФБиХ, она је већ одавно заборављена. Ни у једној институцији федералној, кантоналној и градској о овоме се не води рачуна. Срби су из њих већ одавно протјерани и нико ни од домаћих званичника, ни међународних представника ухљебљених у овој земљи се не узбуђује и не реагује, јер је за њих овај дио БиХ постао "света крава" коју нико не смије да дира и критикује.

Буде ли се и даље тако третирао положај српског народа, сасвим је логично да ће изумријети на овим просторима за неколико година, а ову земљу поцијепати до краја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана