Изругивање херојима

Ведрана Кулага Симић

Сви који редовно, добро и одговорно обављају своје послове, за које су завршили школе или прошли тешке и исцрпљујуће обуке, свакако очекују да за знање, рад и труд буду награђени и да добију оно што им по закону и уговору и припада.

Тако би требало да буде, али да није увијек тако, на својој су кожи у протеклим годинама осјетили војници који су ангажовани за потребе Службе трагања и спасавања јер, и поред чињеница да су они до бројних опасних мјеста и ситуација стигли на вријеме - њихове дневнице нису.

Увидјевши да полако губе контролу над својим новцем, али и да почиње да се системски урушава морал јединице, морали су да покуцају на врата парламентарног војног повјереника и потраже помоћ. И финансијску и моралну.

Из ресора одбране су тек након неколико мјесеци успјели да одговоре на ургенције повјереника, али тек толико да знају за те проблеме и да добар дио њих произлази из одредаба које су саставни дио извјештаја потписаног још 2007. године са Дирекцијом за цивилно ваздухопловство.

Припадници Другог хеликоптерског сквадрона Оружаних снага тако су добили, могло би се рећи, штури одговор од надлежних за њихов свакодневни рад на терену гдје помажу онима који је помоћ најпотребнија и тога су свјесни многи, ако не баш сви.

То је само један од показатеља да стање у Оружаним снагама БиХ није добро и да је далеко од тога те да је крајње вријеме да надлежни засучу рукаве и направе добар план за санацију стања у војсци јер је ово садашње неодрживо. То би, свакако, сви требало да знају. Без изузетака.

На проблеме спасилаца годинама су упозоравали и ревизори, али ни опомене и упозоравајуће критике нису много уродиле плодом јер ангажовани у мисијама спасавања и трагања кажу да њихови проблеми нису од јуче већ се провлаче годинама.

Да ли ће такво стање остати дио прошлости или ће се можда, не дај боже, појавити неки нови проблеми у екипи Другог хеликоптерског сквадрона, требало би ускоро да буде познато јер је од 1. јануара на снази нови споразум Дирекције и Министарства одбране БиХ.

Зарађене дневнице морају да буду исплаћиване на вријеме, без застоја и проблема јер они крајње професионално обављају изузетно одговоран и тежак посао, што је за сваку похвалу и дивљење. Заслужили су поштовање, а не урушавање јединице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана