Изручење Орића

Горан Маунага

Приликом доношења одлуке о изручењу Насера Орића БиХ, Швајцарце су руководиле само три ствари. Прва, то што је његово изручење тражило Тужилаштво БиХ, друга, то што су злочини за које се терети Орић почињени у БиХ, и трећа, то што је он држављанин БиХ.

Наравно да нису улазили у суштину предмета, ни оног који се против њега води у Србији, као ни оног који се против њега (не)води у Тужилаштву БиХ. Да јесу, уочили би да истрага Тужилаштва БиХ против њега стоји од 2009. године, кад је предмет одузет од Окружног тужилаштва у Бијељини и, ако би одлука била заснована на праву, а не на политици, он никад не био изручен БиХ.

Овако, одлука о изручењу нема никакве везе са правом, правдом и правичношћу, него је, чисто политичка, иако Швајцарци, могуће, тога нису ни свјесни.

Јер, како би ико икада из швајцарског правосуђа могао и да помисли да тужилаштво било које државе у захтјеву за изручење може да тврди једно, а да је стварност нешто сасвим друго.

Дакле, једини мотив и циљ Тужилаштва БиХ био је да Швајцарци Орића не изруче Србији. То је поткријепљено тврдњом да би изручење Србији угрозило предмет који се против њега води у БиХ. А истина је да тај предмет шест година мирује у ладици Тужилаштва БиХ, након што је 2009. године бијељинско Окружно тужилаштво, које је саслушало Орића, спријечено да против њега подигне оптужницу тако што му је предмет одузет.

Прије тога, Орићева одбрана од Хашког трибунала затражила је да се Окружном тужилаштву у Бијељини нареди да обустави даљу истрагу против њега, што је Хаг почетком априла 2009. године одбио. Ту у воду пада и тврдња да је Хаг Орићу већ пресудио у том предмету.

Дакле, више него индикативно је то што је Тужилаштво БиХ први пут објавило да постоји тај предмет тек кад је постало извјесно да је Србија затражила Орићево изручење. 

У одлуци за изручење, Савезна канцеларија за правду Швајцарске навела је да је "Министарство правде БиХ затражило изручење Орића да би био настављен постојећи кривични поступак који се води против њега због чињења ратних злочина против цивила".

Добро би било да та Савезна канцеларија, Министарство правде и медији прате да ли ће тај поступак, заиста, и бити настављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана