Изостанци

Ведрана Кулага Симић

Још једна нова година је пред вратима и то година која ће (барем би тако требало да буде) поново извести становнике Српске, једне октобарске недјеље, на биралишта гдје ће свој глас дати онима за које сматрају да ће се залагати за њих, предочити њихове проблеме и тражити да се они ријеше што прије и без икаквих забушавања.

Тако је било прије три године када је народ добио нове народне посланике који су се обавезали да ће радити за боље сутра оних који су их и довели на та мјеста и који су им омогућили да, само по тој функцији, имају мјесечни "џепарац" и до 2.500 марака.

За тај износ њихово је било да долазе на сједнице скупштина, учествују у расправама, постављају питања, дискутују и гласају.

Ипак, стварност је показала да је хиљаду или двије хиљаде КМ мјесечно мало да би се неки од њих удостојили да макар дођу на сједнице, а не дај Боже и проговоре нешто, осим за вријеме паузе.

Јер зашто и би, када не постоје санкције за посланике који не желе да оправдају повјерење и новац који им стиже на рачуне и то управо од пореских обвезника. Тачније, њихових пријатеља, суграђана, комшија, познаника….

Довољно је само да се најаве да су, ето и овај пут, спријечени да дођу на засједање Скупштине и да се то само уведе у записник и ником ништа. Другима је, пак, довољно да се некако "довуку" до зграде у којој се одржавају сједнице парламента Српске, али не и да "грију" своје посланичке столице. Јер небројено пута до сада звоно је посланике покушавало да врати из ресторана или са ходника у салу. Много пута, нажалост и на срамоту, неуспјешно.

Поражавајућа је чињеница да Народна скупштина РС ниједан пут у првих девет мјесеци ове године није засједала у пуном саставу и да је у просјеку на свакој сједници недостајало седам или осам посланика. Још више брине чињеница да су посланици ескивирали када се одлучивало о веома битним питањима попут именовања чланова Владе РС, буџета, пензијама...

Оправданих изостанака увијек је и било и биће их, али морамо да поставимо питање - како то да углавном изостају исти људи? Да ли је неписано правило да тако буде? Морамо да се запитамо да ли су сви оправдани изостанци заиста оправдани?

Посланици, прије свега, не смију да поступају по пароли "не иде ми се на ову сједницу, имам већих обавеза". А надлежни у Народној скупштини РС требало би да почну више пажње да обраћају на изостанке посланика.

Функцију народног посланика морају схватити озбиљно и крајње одговорно, а не као повремену шетњу кроз сале и ходнике на путу до већег џепарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана