Измјештање OHR-а

Ведрана Кулага Симић

Канцеларија високог представника у БиХ, заједно са свим људима који су били, или су се играли високих представника у овој земљи, остаће записана на страницама историје као најнефункционалнији експеримент у историји модерне демократије.

Канцеларија је годинама уназад ведрила и облачила над БиХ, мијешала се тамо гдје јој није мјесто, док су за то вријеме високи представници добијали на рачуне износе о којима су у матичним земљама могли само да сањају.

Канцеларија се претварала у институцију великог потрошача и “сметала” које не зна на коју страну да окрене и какву одлуку да донесе, а о добробити оних који живе у овој земљи није се ни размишљало.

Лидери политичких странака су показали да се и у овој земљи може доћи до договора у вези са питањима која су од велике важности за БиХ, њене становнике као и за европски пут којим се тежи.

Одређена питања већ су стављена на сто, усвојени су важни закони и то без преноса надлежности са Српске на БиХ, што је показало да овдје постоје снаге спремне на договор, да се ствари рјешавају и без “чврсте” руке странаца и да нам не треба нико да нам стоји над главом.

Све више анализа показује да је улога високог представника, која додуше никада није ни спровођена у свом изворно замишљеном облику, изблиједјела до те мјере да се по свјетским метрополама, гдје је и скован план да OHR засједне у БиХ, озбиљно размишља о “новом рјешењу”. И они, али и народ у БиХ свјесни су да то рјешење може да буде само једно - затварање Канцеларије и препуштање бриге о земљи домаћим снагама.

На свјетлост дана излазе и ставови земаља чланица Савјета за имплементацију мира у којим се наводи да OHR није више неопходан БиХ и да је дошло вријеме за његово измјештање из земље.

Чини се да се слика о БиХ и њеним представницима, ипак, на срећу, мијења у очима међународне заједнице и оних чија се ријеч још чује када је у питању будућност ове земље.

Тако да све има свој рок трајања, а како сада ствари стоје, све су прилике да вријеме Канцеларије високог представника полако, али сигурно истиче. Дошло је вријеме за измјештање Канцеларије из БиХ на неко друго мјесто. Срећан пут!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана