Измишљени свједоци

Жељка Добрић
Измишљени свједоци

Тужилаштво БиХ никоме не одговара за свој (не)рад због чега се и могло десити да његови истражиоци, за које иначе тврде да их имају премало за све битне истраге, по српским селима пресрећу становнике тражећи од њих да свједоче о догађајима у Сребреници 1995. године.

Прошле седмице су уручили позиве за свједочење за 150 српских становника од укупно 200 колико их живи у селу Петковци у општини Зворник. И не само то. Запријетили су им казном од 5.000 марака или принудним привођењем како би свједочили о догађајима у којима нису учествовали.

Безобразлук и срамота за државу и њен правосудни систем. У којој нормалној земљи истражиоци неке правосудне институције прогоне осамдесетогодишње бабе по селу и пријете им како би свједочиле о ратним злочинима о којима немају појма? Гдје се то позиви штампају као обрасци, а руком дописује име особе која се позива на свједочење? Каква је то правна процедура и зар се тако гради један случај о почињеном ратном злочину?

Са таквим Тужилаштвом БиХ коме је неко очигледно дао право да прогони, шиканира и застрашује Србе у њиховом властитом дворишту нико у БиХ није безбједан. Прво, због тога што сутра може покуцати и на његова врата, без обзира на то што је можда у вријеме рата био тек дијете од десет година и нема везе са ратним догађањима. Друго, због тога што, умјесто да истражују и процесуирају кривична дјела бомбаша, убица, муџахедина, силоватеља, трговаца људима и оружјем и склоне их са наших улица како би сваки грађанин у БиХ био безбједнији, они прогоне српске бабе да им граде политичке случајеве.

Тужилаштво БиХ не ради свој посао професионално, а своју неспособност у истраживању случајева од којих јавност, поготово српска, највише очекује крију иза отрцане реченице да не коментаришу истраге које воде.

Ово је други случај да надлежне институције БиХ српско становништво испитују у вези са злочинима над Бошњацима. Судбину мјештана Петковаца доживјели су и у селу Локањ у близини Зворника.

Док прогањају недужне сељане у Тужилаштву БиХ шуте када им се постави питање када ће да подигну оптужнице против починилаца злочина над Србима, иако им је о догађајима у логору "Силос", злочинима муџахедина на Озрену, "Добровољачкој улици", "Тузланској колони" и многим другим случајевима, достављена исцрпна документација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана