Измицање правди

Маријана Миљић Бјеловук
Измицање правди

Рочиште је одгођено. Укратко је то реченица коју често можемо чути са адресе Суда БиХ, али само у оним случајевима у којима се воде процеси против Бошњака који су осумњичени за злочине над српским народом у протеклом рату.

Правди и праву тако измичу скоро три деценије. По свему судећи, наставиће се тим темпом рад у правосудним институцијама на нивоу ове земље апсурда, али искључиво у оним предметима који се односе на процесуирање одговорних за злочине над Србима.

Нема сумње и да им све то омогућују добре везе које имају како у правосудним, тако и другим институцијама на нивоу БиХ, о чему свједоче и они који обављају највише функције у земљи, а који без имало стида и срама осумњичене за злочине над Србима називају херојима.

Какви су им то хероји? Коме може бити херој онај који је убијао и протјеривао народ са његових вјековних огњишта? Такве ставове, без имало сумње, могу да имају само они који имају исте намјере и циљеве.

Циљ одгађана судских процеса, упркос тонама материјалних доказа о убијању на стотине Срба и протјеривању српског народа са његових огњишта, ништа друго није него да злочинци никада не буду тамо гдје су требали одавно да проводе вријеме - у затвору.

У судским ладицама предмети “Атиф Дудаковић”, “Добровољачка”, “Чемерно”, али и многи други, по свему судећи, за поједине не служе ни за шта друго него за скупљање прашине у Суду БиХ. Којим темпом се суди осумњиченим бошњачким официрима за злочине, вјероватно ће и сам папир на којем су писане оптужнице против њих на крају иструнути.

Назнака да ће се таква пракса зауставити нема ни на видику. Далеко смо од ње километрима. Измишљају се разлози, па и као што су болести, само да се осумњичени не појављују у судници и не одговарају на питања о најстрашнијим злочинима почињеним над српским народом.

Због свих тих опструкција од стране оних који их јавно заговарају, али и оних који их потајно кроје иза затворених врата, рок да предмети ратних злочина буду ријешени до краја ове године биће, по свему судећи, пролонгиран за додатне двије године.

Али с обзиром на то да је и више него извјесно да ће услиједити пролонгирање већ пролонгираних рочишта, вјероватно ће и тај рок са 2025. године, како то иначе буде у овој земљи, бити пролонгиран. Мале, скоро никакве шансе су да ће правосуђе у БиХ, које је споро као пуж, само у случајевима суђења осумњиченим Бошњацима, почети ажурније да ради и приводи крају процесе против осумњичених бошњачких официра.

Нема сумње и да ћемо за двије године поново причати већ испричано, јер нема воље у овој наопакој земљи да они који су одговорни за злочине над Србима одговарају и буду смјештени тамо гдје је требало да буду одавно, међу зидине затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана