Између умности и безумља

Мирослав Филиповић
Између умности и безумља

Aнтиуставним дјеловањем бошњачких политичара и званичника, који су отворено стали у одбрану Ејупа Ганића, осумњиченог за ратни злочин, БиХ је доведена на линију разграничења уставности и неуставности, реда и нереда, права и неправа, умности и безумља.

Због дрске самовоље Хариса Силајџића, предсједавајућег Предсједништва БиХ, његовог страначког колеге и шефа бх. дипломатије Свена Aлкалаја, али и бројних других сарајевских истомишљеника у вези са "случајем Ганић" и приватизовања институција БиХ, озбиљно је угрожен уставни и институционални систем земље.

Општем сарајевском безумљу, због еуфоричне подршке особи одговорној за ликвидацију 42 ненаоружана регрута ЈНA у Добровољачкој улици у мају 1992. године, придружила се и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо изјавом да су сви у БиХ Ејуп Ганић.

Како, послије овога, очекивати коректан и професионалан судски процес за Ганића у случају да буде изручен правосудним органима БиХ? Кад су и они који треба да га процесуирају обожаваоци и поштоваоци његовог лика и "дјела".

Можемо да замислимо само каква би жестока реакција међународне заједнице услиједила када би, на примјер, највише институције РС и њени званичници стали у одбрану било ког Србина осумњиченог за ратни злочин.

Џ овом специфичном тренутку једно од кључних питања је и како уопште заштитити институционални капацитет земље ако се он подрива са највиших политичких и правосудних институција, ако задужени за ред и закон призивају неред и анархију.

Зато српски представници у институцијама БиХ имају легитимно право да одговоре на ово институционално безумље, јер нико нормалан не може да се помири са чињеницом да систем стаје у одбрану човјека осумњиченог за ратни злочин.

Мора се наћи начин да се заустави безочно урушавање Дејтонског споразума и Џстава ове земље, јер систем не може опстати на нерационалној основи и субјективном и произвољном тумачењу Џстава и закона.

"Случај Ганић" је верификовао сву институционалну биједу БиХ и погубност политике бошњачког естаблишмента која приватизује државу ради остваривања својих радикалних и немогућих циљева у чијој сржи је воља за бескрупулозним владањем свима у земљи. И томе представници РС треба да стану украј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана