Излаз

Ведрана Кулага Симић

За БиХ је веома често резервисано једно од последњих мјеста на европским и свјетским љествицама и то уопште не изненађује када се сагледа стање и симболичан напредак који биљежимо, ако и то, у многим сферама.

 

Да земља тако изгледа у многим очима, показала је анализа водеће свјетске компаније за процјену услова за пословање која је показала да је БиХ једина у Европи са високим ризиком од тероризма, да напори који се улажу с циљем смањења корупције још нису довољно јаки те је уплитање политике у економију и те­ како присутно.

Све то нам, додуше, није ништа ново, али почиње да нервира. Годинама већ слушамо једно те исто - како стално радимо на стварању предуслова за јачу и ефикаснију борбу против организованог криминала и корупције, како се стално ажурирају акциони планови који дефинишу борбе у тим секторима, али на терену и даље готово све исто.

Ово нису, јасно је свима, питања на која се може ставити тачка преко ноћи, али за вријеме које је протекло могло се доста, доста тога урадити, али није. И то је наш и пораз и срамота.

БиХ је земља која се годинама врти у добро познатим круговима проблема из којих тешко проналази излаз. Чак и након четврт вијека и даље нам се у готово сва питања мијешају представници међународне заједнице и махом умјесто нас кроје рјешења или бдију над кључним политичарима док се не изроди договор о неким питањима.

За доста добрих ствари, ипак, нема договора, а нека важна питања су се дуго, или се још држе под тепихом. Истинска борба против тероризма је на тој листи јер довољно је рећи да су нас многи упозоравали на ниске казне за појединце који су стизали са страних ратишта и њима сличнима.

БиХ мора да убрза на многим стазама. Заостатак на осталима јесте велики, али није недостижан ако се оставе по страни немогуће жеље на политичкој позорници и крене да рјешава безбједносне и економске проблеме којих се доста нанизало.

Тиме стварамо стварне предуслове да нас се не плаше они који нас пронађу на мапи и пожеле да инвестирају на овом подручју. А то нам треба. Сада, у вријеме пандемије вируса корона, можда и више него икада.

Тиме стварамо предуслов за бољи и безбједнији амбијент за све оне који и даље мисле да имају будућност на овом поднебљу и који нису одлучили да пакују кофере и крену у потрагу за бољим сутра чим пандемија прође и када се поново отворе границе у потпуности. 

Тиме стварамо предуслов да и ова земља, каква год да је, крене напријед и да дође на боље позиције на регионалним, европским и свјетским љествицама и није само у питању број, него бољи живот за све њене становнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана