Изиграни пољопривредници

Жељка Кокот

Годинама се воде приче да ће се домаћа пољопривредна производња заштитити од нелојалне конкуренције из увоза која полако, али сигурно, уништава произвођаче који посљедњим атомима снаге покушавају да испливају са дна.

Да је БиХ земља апсурда у којој је све могуће потврђује и примјер вриједних, поштених, али и изиграних пољопривредника.

Тако позицију у којој су се нашли месари и воћари из Српске најбоље описују познате народне изреке дављеник се за сламку хвата и нада посљедња умире. Наиме, они који нас хране и од чијег рада зависи судбина многих породица у РС ових дана сами бију битку са нелојалном тржишном конкуренцијом. Не сумњају у своје квалитете, али знају да противник у старту има предност.

Нико се не пита због чега се у БиХ сваке године увезу тоне смрзнутог сумњивог поријекла меса, док домаћи произвођачи свјеже месо продају забадава у месницама, а стоку дају у бесцјење на пијацама. Нико се не пита како је неколицини воћара које је изиграла сарајевска фирма "Клас".

Воћари који су потписали уговоре понадали су се да ће бити откупљено 6.000 тона јабука, али је њихов оптимизам трајао веома кратко. Доведени су пред свршен чин, јер јабуке, умјесто по цијени од 0,45 КМ по килограму, морају продати за 0,10 КМ само да не би пропале у неусловним складиштима.

Иако су и једни и други упутили апеле на адресе надлежних институција на државном и републичком нивоу, чини се да ће помоћ и заштита и овог пута изостати.

Молба месара да на период од 200 дана буду уведени привремени прелевмани од 1,5 КМ по килограму свињског меса, односно 2,5 КМ по килограму јунетине и говедине, чиме би се цијене домаћег и увозног меса изједначиле, за сада није добила епилог. Изиграни воћари очекују заштиту надлежних институција, али нажалост наишли су на зид, јер немају примјерак уговора који би потврдио да их је сарајевска фирма грубо изиграла.

Рјешење проблема безакоња и страховладе на тржишту, али и многих других, налази се у рукама оних који нам свакодневно кроје капу из својих топлих и удобних фотеља. Нажалост, чини се да они мало маре за судбину обичног човјека чија је егзистенција одавно доведена у питање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана