Изгубљени милиони

Ведрана Кулага Симић

Осим енормних сума које се сваке године издвајају за њихов рад, институције БиХ свој рачун становницима ове земље испостављају и на основу изгубљених судских спорова који, што много и не изненађује, премашују милионе на годишњем нивоу.

Немар многих институција коштао је 14,6 милиона КМ, колико је дато у протеклих шест година због изгубљених спорова које су покренули многи незадовољни појединци против одређених институција, али и против саме БиХ.

Ревизија учинка под називом "Издаци за судске спорове", коју је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ, на видјело је изнијела бројне изгубљене милионе након спорова у којима су судови пресудили у корист друге стране која је, због повреде права, тражила одштету и наплату дуга од БиХ и институција.

Свима је стављено на знање да ова земља има великих проблема и да је потребно да се направи рез, утврде узроци, посљедице и састави план за будућност како би били спријечени дугорочнији проблеми у годинама које долазе.

Ипак, треба да се зна да овај проблем није од јуче, односно од дана када је Канцеларија објавила збирни извјештај за период од 2008. до 2013. године јер су ревизори сваке године указивали и подвлачили колико се новца даје за покривање судских пресуда.

Упркос томе и добро познатој чињеници како ова земља стоји са новцем, није било реакције.

Нико се није "ухватио за главу" и прихватио се рачунице, мјера и радњи како би се ствари вратиле у неку нормалу и смањио постотак грешака у раду и понашању.

Сви су остали на својим мјестима, са истим платама и накнадама. Нико није преузео одговорност за грешке које се понављају из године у годину већ је успостављено неписано правило да тако треба и да нико не треба да се нервира због два, три изгубљена милиона.

Покренути судски спорови у сваком случају указују на грешке, лоше праксе и слабости система извршне власти у овој земљи, за коју је превише да у години има више од 5.000 нових парничних предмета.

Ревизија је урадила свој дио посла, а на надлежнима је да засучу рукаве, предложе планове за рјешавање постојећих спорова и дају мјере за будућност уз минималан проценат грешке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана