Изгубљене донације

Ведрана Кулага
Изгубљене донације

Милијарде марака донација стигле су послије рата у БиХ и дате су на располагање бројним институцијама, послије чега им се губи сваки траг. Могло би се рећи како дошле, тако нестале.

Иако је прошло 15 година, информације о томе гдје су завршиле силне милијарде марака помоћи нема нико.

Ни Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла послије рата није успјела да пружи адекватне одговоре. Зашто? Зато што некоме није у интересу да се открије гдје су нестале донације које су послане као знак помоћи и солидарности унесрећеном народу послије ратних дешавања.

У прилог томе иде чињеница да бројне институције и организације нису и неће да доставе податке о добијеним донацијама. Комисија је упутила четири хиљаде упита о добијеним донацијама. До сада је стигло 1.313 одговора, од којих је 390 одговора да те институције или организације нису примале никакве донације. Ни послије тога ништа није много јасније.

Гдје су нестале паре? Ко је злоупотријебио донаторска средстава и ко опструише рад Комисије да би се заувијек избрисао траг донираног, а несталог новца?

Ово питање не може да остане без одговора, који гласи да неко нешто крије. Зна се да су бројне вјерске институције, хуманитарне, владине и невладине организације добијале милионе марака и долара. Недостављање информација Истражној комисији је знак да постоји основана сумња да неки нешто крију, а то их истовремено и оптужује.

Многе породице остале су захваљујући нечијим малверзацијама без пријеко потребне помоћи у најтеже доба, а они којима тај новац није припадао себично су га присвојили.

Прошло је много времена од тада, међутим, за новцем се још увијек трага. Питање је само колико ће успјешна бити потрага, јер како ствари сада стоје, велике су шансе да се пут "одласка донација" никада не пронађе, а опструкција рада Комисије и скривање података потврђују претходно изречено.

Досад је било да када неко неће да изнесе ствари на видјело јавности, нешто крије. Да ли је тако и сада, када се покушава открити гдје су нестале донације, односно ко је злоупотријебио положај и присвојио паре?  

Одговора нигдје нема, али има посљедица. Да су донације утрошене на прави начин, данас не би било колективних центара и имали бисмо бољу привреду и инфраструктуру.

Остаје да се види да ли ће будућност открити тајне из прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана