Изградња магистрале

Драгана Орловић

Вијест да ће јадранско-јонска магистрала која од Патраса у Грчкој води до Трста у Италији бити изграђена преко Требиња и Почитеља позитивно је одјекнула у цијелој Републици Српској, али и цијелим регионом.

Ова магистрала која ће умјесто преко Дубровника, Црну Гору и Албанију са западном Европом повезивати преко БиХ сасвим сигурно ће донијети вишеструку корист Републици Српској и ФБиХ.

Већ неколико година непрестано се говори о тој траси, како на нивоу струке, тако и на нивоу власти, а владе свих земаља учесница напокон су схватиле колики интерес имају када заједнички сарађују и опредијелиле се за пројекат и његову градњу.

Република Српска ће имати значајну улогу у овом великом пројекту, јер без њених дозвола и сагласности не би могло да буде ни изградње.

Пројекат је веома скуп и за његову реализацију биће потребна подршка свих земаља учесница, али Република Српска је спремна, како истичу надлежни, да максимално учествује у оном дијелу за који је она заинтересована.

Може се очекивати и да ће данашња конференција о западном Балкану у Берлину донијети позитивне вијести и да ће бити посвећена првенствено економским темама, прије свега великим инфраструктурним пројектима као што је јадранско-јонска магистрала.

Надаћемо се да ће позив њемачког канцелара Ангеле Меркел и теме данашње конференција на којој ће се окупити представници БиХ, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Албаније и Косова, те ЕУ, имати приоритет пројекте који су од виталног значаја за инфраструктуру, економију и развој земаља, а не политички карактер.

Политика у овом случају треба да буде остављена по страни, а императив свих учесника приликом изношења ставова да буде пројекат, као и неки нови пројекти који ће донијети вишеструки интерес земљама и њиховом народу.

Вјероваћемо да политичари овај пут у Европи неће оманути, и да у жару својих монолога и дијалога неће заборавити због чега су отишли.  Да ће се умјесто "на ратној нози" (као што то обично бива) вратити са позитивним резултатима, посебно  када је ријеч о овако важном и великом пројекту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана