Изградња аутопута

Драгана Келеч
Изградња аутопута

Нема сумње да влада велико интересовање за изградњу аутопутева у Српској, а посебно за дионицу аутопута Бањалука - Добој.

За оне који се радују економском и привредном развоју РС стижу позитивне вијести, а то је да је Влада РС дала сагласност на потписивање уговора са словеначком "CPM Maribor" о концесији за изградњу ове дионице, тако да би уговор о извођењу радова требало да буде завршен већ до 20. септембра.

Изласком "Штрабага" из пројекта градње аутопута Бањалука - Добој било је неминовно да ће његова градња бити одгођена.

Ипак, према најавама министра саобраћаја и веза РС Недељка Чубриловића, чим уговор о извођењу радова буде завршен, почеће се са радовима, а то би требало да буде већ крајем септембра или почетком октобра.

Сам уговор о концесији за изградњу дионице аутопута Бањалука - Добој не разликује се битно од раније постигнутог уговора са "Штрабагом", осим што је од нових извођача потребно да у року од 60 дана доставе доказ да посједују новац за изградњу.

Aли, према ријечима министра Чубриловића, већ постоје информације да су средства обезбијеђена, тако да не би требало да буде проблема, нити да се дуго чека на даље радове.

Према Закону о концесијама и уговору који је постигнут, концесионар обезбјеђује 300 милиона евра, али и више ако буде потребно. Иако стоји чињеница да је за изградњу овог аутопута изгубљено доста времена, тачније три године, колико су и трајали преговори са "Штрабагом", не треба ни занемарити једну битнију чињеницу, а то је да се од аутопута не одустаје. То је, ипак, велики успјех, у вријеме када је економска криза уништила многе планове и подухвате у свијету.

Упркос разним спекулацијама, за овај аутопут већ је одрађено доста посла, а можда је и најважније то што су ријешени имовинско-правни односи. То би значајно требало да утиче на динамику градње аутопута, јер је познато да су неријешени имовински односи управо били један од највећих проблема у току изградње аутопута Бањалука - Градишка.

Надамо се да се опет неће доста времена потрошити на договарање и преговарање, да ће фирма која преузме изградњу, преузети и одговорност, те да ће све тећи по плану. Једноставно, надамо се да је сада изабран прави извођач радова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана