Изетбеговићи

Горан Маунага

У праву су политички аналитичари и поштени парламентарци када кажу да није чудо то што је Бакир Изетбеговић за меморијале у част свог оца Алије Изетбеговића у овој години издвојио више од 20.000 марака.

Иако је то преседан, јер се нешто такво никад до сада није десило и иако се ради о изузетно лошој поруци осиромашеном становништву БиХ, то од Изетбеговића заиста не чуди кад се има у виду да је он до сада на тој функцији радио много горе ствари од поклањања народног новца евоцирању успомена на име и дјело свог оца.

Не треба да заборавимо да је Изетбеговић млађи својевремено на засједању Генералне скупштине УН говорио у лично име о проблемима у арапском свијету наводећи да се обраћа "нашим пријатељима који се боре у Сирији".

Не само да ту није изнио ни ставове већине самих Бошњака, него је, као да је државник неке од арапских земаља, прекршио Устав БиХ занемарујући начин функционисања Предсједништва БиХ и ниподаштавајући став представника осталих народа.

Треба се сјетити и фотографије на којој Бакир са делегацијом египатских опозиционара показује четири прста, симбол радикално-исламистичких бораца, што је довело до тога да је МИП Египта уложио дипломатко-протестну ноту.

Не треба заборавити ни да је он величао турску окупацију поручујући да су односи између БиХ и Турске "братски и нераскидиви" и да су засновани на "заједничкој историји, култури и традицији", фризирајући историјске чињенице и наводећи да "Турска и БиХ имају заједничку прошлост и, акобогда, заједничку будућност".

То је само дио његових испада, а сви они, закључујући са овом посљедњом отимачином нашег новца за величање Алије Изетбеговића, на фону су тврдње Реџепа Тајипа Ердогана у вријеме док је био премијер Турске, кад је изјавио да му је Алија Изетбеговић рекао да му БиХ оставља у аманет.

На страну чак и то што је Алија више него споран као историјска личност, нигдје на свијету нема тога да високопозиционирани син са те позиције и на такав начин одржава успомену на свог оца.

Одатле, ето, великовезирско понашање Бакира Изетбеговића, а ту силовитост и безобразлук могу да му одузму само они који су му је и дозволили - његови гласачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана