Изетбеговићево ратно спремање

Жељка Домазет

Да се БиХ још није опоравила и очистила од ратног блата и ратних порива, најбоље показују изјаве лидера СДА и бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића који јавност трује ратнохушкачким порукама.

Изетбеговићеве отровне ратне стријеле нарочито су изражене у посљедње вријеме, па гласно најављује да се на подручју које најдиректније контролише странка коју води производе хаубице, дуге и кратке цијеви, дронови и којекакве врсте наоружања за које каже да се неће продавати него спремати за "не дај боже".

Ако се у овој земљи мора држати под контролом свако произведено или увезено наоружање или ратна опрема, онда се поставља питање да ли је и како могуће да се у којекаквим магацинима и складиштима гомила тај материјал који се може искористити када то Изетбеговићу и њему сличнима падне на памет.

Врло је индикативно да о Изетбеговићевим јасним порукама не расправља ни колективни шеф земље који је и врховни командант Оружаних снага БиХ.

Требало би знати, такође, и на коју то војску, коју намјерава да наоружа, бошњачки члан Предсједништва рачуна, ако не на ону којом само једном трећином свога гласа може рачунати. Јер ако анализирамо његове изјаве, није искључено да се поред ове званичне негдје у притаји опрема и нека друга која ће слушати само Изетбеговићеве команде.

У свему овоме зачуђујућа је ћутња и међународних званичника, којих код нас има на претек и који жмуре и који су глуви на све провокације у земљи која се још није опоравила од страдања.

Зато оптужбе да је хитна сједница Парламента на којој ће посланици расправљати о Изетбеговићу заказана из чистог хира и из предизборних разлога ни у ком случају не стоје.

Ако законодавна власт на транспарентан начин не претресе и Изетбеговићеве наводе и све што се око наоружавања у намјенској индустрији у Федерацији дешава, потврдиће се да ће задуго остати буре барута и да је само питање дана када ће некоме пасти на памет да изазове варницу.

Не буде ли воље да се о наоружавању о коме Изетбеговић говори отворено расправи, онда засигурно у овој земљи добра задуго бити неће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана