Изетбеговићево минирање БиХ

Ведрана Кулага Симић

БиХ је закорачила у велику кризу. Веома опасну и крајње непотребну под диригентском палицом бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Потврда раније најаве да ће бити покренута ревизија тужбе против Србије за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу, коју Изетбеговић данима упорно гура и за коју нема сагласност нити једне институције у земљи, уздрмала је дејтонске темеље на којима почива БиХ. Тога је свјестан и Изетбеговић, јер је међу првима признао да ће слање захтјева за ревизију тужбе против Србије изазвати дубоку кризу и нове турбуленције, али то га није зауставило да и даље ради на, испоставило се, приватној тужби.

Вјероватно и сам у подсвијести зна да ради супротно законима и прописима, јер захтјев за ревизију као прво треба да почива на новим доказима који су у овом случају више него упитни, а као друго да буде верификован одлуком Предсједништва БиХ, а не да иза њега стоји само један његов члан и један страначки лидер, који се скрива иза леђа невладиних организација и вјерских поглавара.

Својим сулудим потезом показао је да он ради управо оно за шта годинама оптужује РС и њене званичнике - руши уставни поредак, Дејтонски споразум и дејтонску БиХ. Свјесним игнорисањем и заобилажењем институција БиХ, на првом мјесту Предсједништва БиХ, погазио је годинама уназад даване изјаве у којима се клео у БиХ и довео је на ивицу амбиса. И то не само БиХ, која се никада није ни одмакла од амбиса, него и односе са земљама региона.

Изетбеговић, једноставно, иде главом кроз зид, не бирајући начин како да спроводе у дјело циљеве и идеје које мало ко осим њега, и ратних лидера које је окупио да би га охрабрили у том потезу, може и да разумије.

Српски представници, било да су у власти у РС или на нивоу БиХ, сада више него икада морају учврстити јединство и припремити законит и легалан одговор на рушилачке потезе највећег бошњачког политичког ауторитета.

Ако је Изетбеговићу стварно, као што прича, стало до БиХ и до стабилности у региону, то може показати цијепањем нелегитимног захтјева за ревизију прије него што га по нелегалном агенту Сакибу Софтићу пошаље пут Хага. То би требало да прихвати и као добронамјеран савјет, јер га неминовно очекује и фијаско у Хагу. Тешко је очекивати да га послије тога неће бити срамота да прошета Сарајевом, као што каже, покушавајући да нађе какво-такво оправдање за посљедњи потез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана