Изетбеговићеви уставни науми

Жељка Домазет

Резолуција о уставним промјенама у БиХ коју је усвојила СДА на свом конгресу у уторак предвиђа да БиХ прати традицију Републике БиХ као међународно признате државе у којој су предвиђена три нивоа власти.

Један ниво би, како предлаже ова странка, чиниле општине и градови, други пет мултиетничких регија и трећи, државни ниво.

Иако у СДА нису отворено рекли да то значи укидање Дејтонског споразума и ентитета, у првом реду РС, сасвим је јасно и отворено најављено да ће ова странка под руководством новоизабраног предсједника Бакира Изетбеговића све учинити како би остварила свој наум и укинула Републику Српску.

Чињеница је да је Изетбеговић различитом куповином и уцјенама "поклопио" све кадрове у странци који другачије мисле и по свему судећи сахранио демократију за коју се борио његов претходник Сулејман Тихић, али је сасвим  јасно и да је заборавио то да у Српској нико неће пристати на његов наум.

Јасно је као дан да је поновно враћање на Републику БиХ уједно враћање на 90-е године и ситуацију у којој је један цијели конститутивни народ прегласан, што је довело до невиђеног крвопролића на овим просторима.

За надати се да ће у Републици Српској бити довољно памети и мудрости да не насједну на Изетбеговићеве уставне науме и да неће дозволити да се на било који начин крњи светиња коју јој је у насљеђе оставила сва силна младост изгинула током рата.

Зато ће бити заиста занимљиво видјети како ће се СДС и ПДП, коалициони партнери СДА из Српске, одредити према овим уставним идејама СДА и да ли ће им бити битнија функција и привилегије у институцијама ове земље или Република Српска за коју су многи дали животе.

Ако би заиста СДА искористила српску неслогу и којим чудом прогурала уставне реформе које је замислила, Српска би врло брзо постала друга Федерација у којој су Срби сведени на статистичку грешку.

Све у свему, однос према уставним реформама које заговара СДА биће прилика да се у РС покаже и докаже ко је вјера а  ко је невјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана