Изетбеговићеви празници

Ведрана Кулага
Изетбеговићеви празници

У БиХ чудима никад краја. Из крајности у крајности, без новог Савјета министара БиХ, буџета за ову годину, преко нејасне слике о рјешењима у вези са законима које се налазе на путу БиХ ка европским интеграцијама стигли смо, и ове године до обиљежавања фамозног 25. новембра.

Поново се показало да је новија историја представницима Бошњака слабија тачка, као и да им Дејтон не значи апсолутно ништа, док датуме, као што је горе поменути, покушавају да наметну свима у БиХ.

Наметања, наметања, наметања и опет наметања, наравно у паузи између кршење Устава БиХ, једини су видљиви резултати рада бошњачких политичких представника у БиХ, које предводи нико други него њихов човјек у Предсједништву - лично Бакир Изетбеговић.

Која је његова улога и по чијим нотама игра на новој политичкој позорници БиХ за коју, и даље, вјерује да је рођена давне 1943. године?

Како је могуће да Изетбеговић жмури над тако очигледним тачним историјским подацима који кажу да је БиХ међународно призната у Дејтону много година касније.

Он то, међутим, не види тако. Бакир Изетбеговић користи сваку прилику да иде контра Устава и закона БиХ, да иде уназад у прошлост без икаквог додира са садашњошћу и реалношћу.

Тако је Бакир јуче требало да присуствује манифестацији "ОДБРAНA БиХ-Игман 2011" и то ни мање ни више него у Дому Оружаних снага.

Ово, наравно, није први пут да се сличне "манифестације" одржавају у објектима и просторијама које су заједничке свим конститутивним народима у БиХ.

И раније се дешавало да се заједничке просторије узурпирају за такве поводе, и што је још горе, уз одобрење оних који би требало да знају за шта служе поменуте просторије.

Да се Бакир и остатак политичког миљеа сличних му структура у Сарајеву понашају као да су измислили, тако им драгу БиХ, и да у њој могу и смију да раде шта год и гдје хоће, свима нам је јасно. Истовремено је несхватљиво да за све то добијају сагласност појединаца, који такво понашање ни у сну не би требало да дозволе.

Aли чему све ријечи кад Бакир Изетбеговић не престаје да гледа у прошлост и догађаје којих одавно више нема и на чијим основама су изграђене неке нове основе, нове вриједности које имају своје датуме, које заслужују да имају своје рођендане и да се они достојно и обиљеже.

Колико је и коме стало до Дејтонског мировног споразума, који је зауставио немилосрдни рат на овим просторима и утихнуо сирене узбуне, показао је 21. новембар - дан Дејтона и мира.

Република Српска је празновала тај дан, а у ФБиХ тај дан је био само понедјељак, обичан понедјељак и ништа више. Штета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана