Изетбеговићеве тензије

Ведрана Кулага Симић

БиХ никако да стане на зелену грану. Сваки покушај, па и онај најмањи, заврши крахом.

Од завршетка рата у овој земљи прошло је више од 20 година, али и дан-данас, свако мало, појави се нека заостала искрица и уздрма још увијек нестабилне односе на Балкану.

А у БиХ ће, у то не треба сумњати, и у годинама које долазе, као и данас, бити три истине о трагичним дешавањима и тешкој судбини која је погодила овај дио Балкана тих несрећних деведесетих година и преокренула судбину и Срба и Хрвата и Бошњака.

Првостепена пресуда првом предсједнику РС Радовану Караџићу опет је узнемирила духове на Балкану, а појединци су дирнули у искру прошлости и тиме довели БиХ у ситуацију да враћа прошлост на сцену садашњости, а да будућност остаје на перону у ишчекивању бољих времена.

Након бројних изјава послије пресуде Караџићу, из Сарајева је одјекнула најава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да би БиХ могла да тражи ревидирање пресуде коју је прије девет година донио Међународни суд правде у Хагу, а у којој стоји да Србија није одговорна за геноцид у БиХ.

Изетбеговићева, у много чему, непромишљена изјава дошла је у вријеме када нема никаквих нових чињеница о дешавањима у БиХ током рата, па чак ни у тој првостепеној пресуди првом предсједнику Српске. Напротив, пресудом Караџићу потврђене су многе ствари на које српска страна одавно указује.

Представници РС су јасни - покретање ревизије не долази у обзир. Правници су још јаснији - чак и да ревизија којим чудом буде покренута, од другачије пресуде нема ништа јер се у односу на пресуду из 2007. није сазнало ништа ново.

Зато је јасно да је овдје ријеч о дизању тензија у вријеме када Србија настоји да дође до сарадње региона. Тешке ријечи не требају овој земљи и њеним становницима, а ни Балкану. Истина свакако да треба да буде утврђена, али не само у случајевима када су на оптуженичким клупама у судовима, било домаћим или страним, припадници српског народа.

То треба да важи и за остала два народа, јер су страдали сви. И Бошњаци и Хрвати и Срби.

На двоструке аршине, непомирљиве изјаве и искривљене истине мора бити стављена тачка. Свако може да има своју верзију ратних дешавања, страдања, своје хероје, али мора да иде напријед. Зарад будућности дјеце и будућих покољења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана