Изетбеговићеве решетке

Жељка Домазет

Изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће првог човјека Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) Горана Зупца "вјероватно послати у затвор као што су смијенили и министра (не)безбједности" никако не би смјела да се толерише.

Јер, као прво, први човјек једне државе такве пријетње и најаве не би смио јавно изрећи без обзира на то шта приватно мислио о томе.

Изетбеговић се сврстао у оне који би жељели Зупца стрпати иза решетака и то не трепнувши јавно рекао што је супротно пракси демократских друштава.

Поред тога, јасно је потврдио да и он и странка којом руководи (СДА) већ дуже вријеме имају дебео уплив у рад правосуђа.

И док су политичари и аналитичари из Српске реаговали и осудили ову изјаву, занимљиво је да на Изетбеговићеву пријетњу није реаговао нико из политичког живота Сарајева нити ико из међународне заједнице која је доскора ударала по прстима сваког онога ко би било чиме најавио утицај на рад правосудних институција.

Нису се огласили ни челници правосудних институција БиХ који би по слову функције коју обављају требало то да учине.

Очито је такође да је Изетбеговићева пријетња разоткрила комплетну позадину случаја "Зубац" и показала да политика прије правосуђа у БиХ зна ко ће у затвор.

Какву то БиХ Изетбеговић желио понашајући се као да му је ова земља "ћаћевина", јасно је као дан. Засигурно то није држава у којој живи демократија и у којој се право и правда подразумијевају.

Да Изетбеговић такве тврдње и иступе није смио себи дозволити а да институције које су позване да реагују не смију да ћуте, јасно је свима онима који иоле познају разлику између законодавне, судске и извршне власти.

Док се у БиХ овакве ствари буду толерисале и на овакве иступе ћутали они који морају да реагују ова земља ће се миљама удаљавати од демократије и тонути у мрак једноумља и тираније.

Јасно је као дан да ће са Изетбеговићем и њему сличнима срљати у мрак и једноумље у коме ће појединци, а не правосуђе одлучивати не само о затворским казнама, него о туђим животима и судбинама.

А таква земља никоме не треба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана