Изетбеговићев захтјев

Жељка Јаворац

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић затражио је од Уставног суда БиХ да оцијени уставност Закона о празницима РС, јер му је спорно да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике Српске.

Он тврди да се тиме крше људска права друга два народа, а смета му и што се на прослави појављују и свештеници, иако је 9. јануар и крсна слава Републике Српске.

Изетбеговић је одлучан у томе да диже тензије око ствари које је већ разматрао Уставни суд БиХ и што је било спорно, исправљено је, а 9. јануар је остао легитиман празник. Према томе, Изетбеговићева апелација има за циљ само додатно усложњавање ситуације у БиХ и непотребно подизање тензија.

Не можемо се отети утиску да Изетбеговић само обмањује јавност тврдњама да се Дан Републике прославља искључиво као дан српског народа. Ове године свечаности су присуствовали и представници других народа.

Они нису православци, али им је стало да очувају добре односе и сарадњу са Републиком Српском, што очигледно није приоритет Изетбеговићеве политике који сваку прилику користи да оспори све из Републике Српске што не велича БиХ.

Република Српска има право да прославља дан свога утемељења, има право и да слави своју крсну славу и да јој на свечаност дођу свештеници, логично, јер тиме није угрожен ничији интерес нити људско право.

Република Српска за обиљежавање свог дана није изабрала ниједну зграду или институцију да би увриједила друге народе у БиХ, што се не може рећи за Бошњаке који у Оружаним снагама редовно славе Дан Армије РБиХ мимо сагласности Срба.

Република Српска и црквени вјеродостојници нису прославу крсне славе РС користили за подизање етничких тензија, што је редовна пракса Исламске заједнице БиХ.

Република Српска није забранила нити једном бошњачком удружењу или Муфтијству бањалучком да слави Бајрам или неки други значајан датум, па нико нема право ни да јој оспори њена светковања. То ће потврдити и Уставни суд БиХ, а захтјев Бакира Изетбеговића остаће само још једна мрља у мору оних којима су покушали да наштете Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана