Изетбеговићев пут

Жељка Домазет

Какве је мапе замислио лидер СДА Бакир Изетбеговић то само он и њему одани кадрови знају. У тренутку када су изборни побједници били на прагу договора и када су узели оловке да га потпишу, Изетбеговић је изашао са захтјевом активирања Акционог плана за чланство у НАТО-у и све је пропало.

Обећања Бриселу да ће власт у овој земљи бити формирана током маја су сада на дугом штапу и тако се БиХ наново осрамотила пред демократским свијетом.

Изетбеговић је осим захтјева за активирање МАП-а замислио и нову заврзламу по којој би министар одбране без сагласности и Савјета министара и Предсједништва, као једине надлежне институције за спољну политику, могао да прогура причу о НАТО-у. При томе је у разговорима обезбиједио и позицију министра одбране за своју странку, па се стога може само наслућивати какве све замисли има.

Изетбеговићева тежња да снаге НАТО-а постави на Дрини и заувијек одсијече Србе са ове стране ријеке од своје матице Србије сада је потпуно огољена. Оно што је наумио није ништа друго до оживљавање приче некадашње аустроугарске империје у Првом свјетском рату, која је стављајући границу на Дрини објавила рат Србији. Није искључено да је Изетбеговић свим тим играма у вези са МАП-ом и НАТО-ом, те захтјевом да његов кадар управља Министарством одбране, те изјавама о производњи оружја “за не дај Боже” наумио неку пуно озбиљнију работу.

Све ове играрије Бакира Изетбеговића и брука која се у овој земљи понавља јасан су сигнал свима који су добронамјерни да њихови покушаји да не дозволе условљавања не могу зауставити пут ове земље у амбис, из којег нема излаза.

Неформирањем власти БиХ је додатно заледила свој европски пут и највећи оптимисти не могу прогнозирати када ће ЕУ поново да јој да шансу. Ако се има у виду чињеница да је врло тешко предвидјети када ће процеси у овој земљи бити откочени, предстоји јој неизвјесна судбина, а одредио ју је управо Изетбеговић.

Очигледно да се јело по Изетбеговићевом рецепту без болова у стомаку не може јести. Уосталом то је још један доказ да је ово немогућа земља и стога нека нам је Бог на помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана