Изетбеговићев позив на рат

Жељка Домазет

Да је БиХ стално на ивици конфликта потврђује из дана у дан њена политичка ситуација.

И у тренуцима када се страсти смире, скоро по правилу узбурка их бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који би и након више од двије деценије од успостављања мира у овој земљи наново да зазвецка оружјем.

Изетбеговић је, наиме, у једном интервјуу на питање шта ће урадити ако РС распише референдум о отцјепљењу рекао: „Радићу оно што ће радити све патриоте ове земље, бранићу оно на што смо стекли борбом“ те истакао и да је спреман на рат.

Док комплетна Европска унија настоји да уразуми ову земљу да изгласа неопходне реформске законе и док то настоје у БиХ да ураде одговорне странке, Изетбеговић пријети ратом Републици Српској. Ако је и од Изетбеговића, заиста је превише.

Да ситуација није нимало безазлена показује и то што су лидери водећих партија у Српској, СНДС-а, ДНС-а и СП-а, позивали партије окупљене у Савезу за промјене, који чини власт у институцијама БиХ да без одгађања напусте институције БиХ и врате се на консултације у РС. Ту би са осталим партијама које су присутне у садашњем сазиву Народне скупштине РС постигле договор о заједничком одговору на пријетњу ратом, која је упућена из Сарајева.

Ни ту није, међутим, Изетбеговић стао па би мимо воље и српског народа и без сагласности хрватског признао Косово, а не крије жељу да поспреми неке ствари у Србији. Искључиво његовом кривицом више година није реализована посјета претходног предсједника Србије Томислава Николића БиХ, а и сада када се увелико воде преговори о рјешавању границе са овом земљом и када су односи између ове двије земље колико-толико добри, он би наново да их закомпликује и врати уназад.

Све док у овој земљи буду одлучивали они којима је позив на оружје блиска опција, ова земља неће кренути ка бољитку. Не буду ли Изетбеговић и њему слични коначно скинути са политичке сцене и послати у историју, ова земља ће остати безнадежан простор из којег ће сви који желе перспективу одлазити, а они који су ратовали по сиријским ратиштима на страни Исламске државе налазити уточиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана