Изетбеговић

Свјетлана Шурлан

Бакир Изетбеговић рекао је, помињући ратне сукобе, како се и данас исти људи супротстављају независној и јединственој БиХ, те како ће се ускоро видјети како предсједник Републике Српске Милорад Додик "одлази".

Овакве Изетбеговићеве отровне стрелице не чуде, с обзиром на то да долазе од политичара коме је Република Српска вјечни трн у оку, али не престају да изненађују и, у најмању руку, шокирају.

Како је могуће да један члан Предсједништва БиХ, па био он и бошњачки, не поштује законе и Устав државе у чијем је врху, не поштује уставну структуру и не жели да види да је БиХ састављена од два ентитета.

Још је горе то што Изетбеговић под јединственом БиХ сматра заправо бошњачку државу, а не државу три конститутивна народа. Још, уз то, истиче да "борба није завршена". Из свега се да наслутити да у Изетбеговићевој глави још пламте идеје рата и исти пријератни циљеви.

Можда би овакву хушкачку реторику он себи и могао дозволити као функционер Странке демократске акције, али као члан Предсједништва БиХ, не.

Отворене пријетње које Изетбеговић шаље према Републици Српској и њеном предсједнику нису нимало наивне, ако узмемо у обзир када и гдје су изречене и какву реакцију су имале. Аплауз и покличе!

Не треба мирно посматрати како се за нове-старе идеје купе присталице, врбују браниоци и оштре пароле. Не тако давно, уз исте те пароле, браниоци и присталице хтјели су да истријебе српски и хрватски народ из те њихове БиХ.

Изетбеговићеве поруке, а он то ни не крије, сигурно не желе добро онима који се не сматрају Бошњацима и свима који желе мир и добро.

Да ли у условима док члан Предсједништва БиХ подсјећа на рат и пријети да борба није завршена, Срби и Хрвати треба  да се врате у институције БиХ? Изетбеговић је послао јасну поруку да их Сарајево не треба, да су сувишни и шта би их могло снаћи ако се врате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана