Издајници у празно

Дарко Момић

“Ништа не квари власт као лоша опозиција”. Ко год је гледао прошлонедјељну посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске која је трајала до у ситне сате могао је да се увјери у то колико је лоша опозиција и сљедствено томе закључи и каква је власт.

Али тема овог коментара није посебна сједница НСРС, већ редовна сједница Представничког дома Парламента БиХ одржана истога дана у Сарајеву и понашање опозиционих посланика у том парламентарном дому. А понијели су се, буди бог с нама, као да је од њих тражено да повуку потезе који ће ићи директно у прилог тврдњама о њиховом издајничком карактеру. Подржавајући прво да се приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ разматра по хитној процедури, а потом и сам текст закона, по два посланика СДС-а и ПДП-а заједно са “колегом” из СДА Адилом Османовићем обезбиједили су ентитетску већину за поменути закон који је предложио Драган Мектић, а који је усвојен са 24 гласа.

Шта то значи? Значи да су послије само девет дана од усвајања закључака НСРС за које су гласали посланици и СДС-а и ПДП-а, а који кажу да званичници из Српске на нивоу БиХ неће учествовати у одлучивању због спорне одлуке Уставног суда БиХ у вези са пољопривредним земљиштем РС, прекршили закључке или народним језиком - пљунули, па полизали. Још горе је што је у тих девет дана на позив српског члана Предсједништва БиХ у Источном Сарајеву одржан састанак свих српских званичника у институцијама БиХ коме је, између осталих, присуствовао и предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија због чега је његову оставку тражио лидер СДА Бакир Изетбеговић.

И послије свега тога, посланици СДС-а и ПДП-а не само да су подржали, него предложили закон који за резултат треба да има управо смјену Милана Тегелтије. Напросто не долази до мозга такав политички аутизам и такво давање аутоголова, јер без обзира на катастрофално стање у правосуђу и неповјерење јавности у трећи стуб власти, тренутак који су изабрали да предложе поменути закон је политичко самоубиство с предумишљајем.

Да по њих буде веће зло, већ сада је јасно да закон неће проћи Дом народа БиХ у којем СНСД са своја четири делегата има контролни пакет без кога није могуће усвојити ни поменути закон, ни било који други акт. Што опет значи да су СДС-овци и ПДП-овци испали издајници у празно. И тачка.

Е сад, друго је питање да ли су посланици СДА у НСРС у децембру 2018. године свјесно гласали за то да СНСД има четири делегата у Дому народа са дугорочним планом да их у будућности (која је ево стигла) могу оптужити да су “кочничари реформских процеса и бла, бла, бла...” и да траже од оних чији су миљеници да потегну бонска овлашћења.

Елем, опасно је ако у СНСД-у нису препознали да не треба вјеровати СДА ни кад ти дарове носи, ни кад за повећање акциза гласаш. А опозиција? Која црна опозиција?! Она што не зна шта је метрологија, а шта метеорологија...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана