Издаци за медаљу

Ведрана Кулага Симић

БиХ у многим стварима каска за земљама региона, али оно по чему је убједљиво прва на трону су издаци за све и свашта који достижу вртоглаве износе, нарочито у поређењу са општим стањем у земљи.

На платној листи буџета институција БиХ су разне агенције, дирекције, канцеларије, министарства, институти, службе, као и друге установе које годишње спискају милионе марака на плате, накнаде, материјалне трошкове, набавке, поправке,  службена возила и на крају и обавезе које имају по основу чланства у разним међународним организацијама.

Ти трошкови су, колико-толико, јавни, али оно што би многе требало да копка је чињеница да појединци више од двије године не желе да кажу да ли БиХ има икакве користи од тога што су њене институције дио тих међународних организација.

Али, судећи по информацијама из надлежних институција, то никога не занима. Рокови за достављање одговора су давно прошли, прозвани их игнорисали и никоме ништа.

Таква политика не смије да буде дозвољена у овој земљи, ако већ из џепова пореских обвезника сваке године одлази много новца за финансирање рада тих и других институција.

Ако већ имају ту привилегију да имају толико новца у буџету сваке године, морали би барем да се удостоје да кажу да ли од тога ова земља и овај народ има икакве "вајде".

Овако, док сви ћуте, може се претпоставити само да муте, али је питање и даље шта. Да не би било погрешног расуђивања и осуђивања, сви би морали да јасно кажу за шта троше новац из буџета и да ли од тога има икакве користи. Ако има - Богу хвала, а ако не - онда је то друга прича, која за собом повлачи многе друге.

Одавно је јасно да институције БиХ новац који добију у касу махом троше за плате и накнаде, али није непознато ни то да има случајева да се тај новац користи и за одлазак на море у вријеме годишњих одмора или да се почасти друштво у некој од кафана или ресторана након "тешког" радног дана.

Много институција, много запослених и много новца одлази за покривање рачуна које они направе. Ако већ нема довољно воље да буде испитана оправданост бројних агенција и других институција, за које многи годинама тврде да нису оправдале очекивања и нису дале жељене резултате, онда мора барем да буде воље да њихови рачуни буду доступни црно на бијело.

Ако и јесу оволико енормни, нека барем буду оправдани, али тешко да је то изводљиво у земљи каква је БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана