Издаци и штедња

Ведрана Кулага Симић

БиХ у већини ствари каска за земљама региона и Европе, осим по потрошњи из буџетске касе, док је по броју руководилаца, савјетника, сарадника и сарадника свих тих сарадника далеко је испред већине европских држава.

Одавно многи прстом упиру у поједине канцеларије, агенције и друге институције БиХ, наглашавајући да је дошло вријеме да се подвуче црта и види шта је од свега тога потребно овој земљи, а шта треба препустити историји.

Међутим, све указује на то да ће цијела прича, нажалост, стати само на том упирању прстом и пустим изјавама јер за такве резове нема потребне воље на том нивоу власти.

То потврђује и Нацрт оквирног документа институција БиХ у коме јасно пише да ће и у идуће три године из касе стотине милиона КМ завршити у џеповима администрације, салонима аутомобила и друге робе, ресторанима, путовањима и ко зна гдје све не.

Привреда и реални сектор у БиХ све теже издржавају тај терет на својим леђима. Питање је дана када ће поклекнути јер за једну земљу као што је БиХ толика администрација је више од луксуза.

Толике агенције, канцеларије, управе само су потрошачи који буџети служе само за исплату плата и накнада запослених, а не доприносе бољем сутра оних којих их, хтјели то или не, финансирају.

Многе од тих институције њих нису испуниле ни основне задатке, а имале су за то године и године и зашто онда да и даље постоје.

Можда би новац који они троше помогао некој другој институцији да боље одрађује своје задатке.

Можда би тај новац и те како добродошао привреди која вапи за субвенцијама или можда остао у каси за не дај боже.

Али не.

Све су прилике да ћемо још годинама и годинама гледати како десетине милиона КМ завршавају само у џеповима оних који су имали знања, среће да добију посао у тим установама. Простора за уштеде и те како има, али нема воље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана