Изборни резултати

Свјетлана Шурлан

ЦИК је цикнуо, била је посљедњих дана једна од реченица која се најчешће могла чути у народу. Чекајући резултате општих избора, који су као никада до сада из ЦИК-а давани на кашичицу, народ је све више био скептичан о питању завршетка бројања гласова.

Неизвјесност је била већа, јер су и из табора позиције, али и опозиције најављивали да им баш непребројани гласови доносе побједе на различитим нивоима.

Након 15 дана резултати су објављени, утврђени и почело је калкулисање политичких партија, а и међу народом.

Ко ће с ким, ко колико има посланика, хоће ли ко кога издати, у којим комбинацијама је тијесна већина, а у којим комотна?

Какав ће бити однос странаца према БиХ ако у власти буду "они", а шта ако буду "ови", ко се с ким не подноси, а ко ће с ким на зелену грану...?

Ова питања сигурно ће бити у фокусу још неко вријеме, све док се у парламентима не изаберу састави влада и Савјета министара, док све не буде на страницама службених гласника, док се не примопредају дужности и док сви једни другима не честитају на новим функцијама.

Оно што треба да буде приоритет изабраних лица је свакако да овај период формирања извршних и законодавних органа власти траје што краће.

Народу је и превише свега, поготово чекања да се конкретне ствари почну рјешавати.

Нове власти тога треба да буду тога свјесне и да се ухвате посла, од сређивања стања у институцијама, на терену, у економији, здравству, образовању...

Све области захтијевају интервенцију и то се очекује што прије.

Што прије изабраници народа то схвате и почну радити, сасвим сигурно ће и прије испунити очекивања оних који су их бирали, а тиме можда стећи и повјерење и за идуће изборе.

Ако пак не буду одмах радили, као што је често био случај, те ако вријеме буду губили на дуга договарања у вези са расподјелом фотеља, народ ће то сасвим сигурно препознати и запамтити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана