Изборни губитници

Ведрана Кулага Симић

Да су политичке странке примамљиве и младим и старим, потврђује из године у годину све већи број одштампаних страначких књижица које нове узданице "уводе" у своје биографије.

Посебна су прича изборне године када многи долазе на старт трке за разне нивое власти како би "обезбиједили боље сутра свих грађана ове земље". Изборна статистика показује да је само за посланичке клупе у Српској на овогодишњим октобарским изборима било више од 1.300 кандидата - старих и нових нада великог низа овјерених странака за опште изборе. Циљ је био јасан - заузети једну од 83 посланичке фотеље колико их има у Народној скупштини РС.

Елем, након петнаестак дана, резултати су изашли на видјело и показало се ко је гдје. И док су једни оборили личне рекорде у броју освојених гласова, било је и оних који нису оправдали раније повјерење код грађана па им је будући политички ангажман под знаком питања, али и "невидљивих" кандидата. И по кампањи и по броју (не)освојених гласова.

За многе кандидате нико никад није ни чуо, али су као страначке узданице и такви храбро "стављени" на листе за неки од нивоа власти у БиХ. Ипак, крај им је био и више него слаб тако да у неке од њих нису вјеровали ни ближа родбина ни пријатељи што је показао број гласова које су освојили.

Према подацима Централне изборне комисије БиХ скоро 60 кандидата за Народну скупштину РС освојило је десет или мање гласова. Најмање успјеха остварили су углавном кандидати које су за трку пријавиле мање странке или оне које су формиране непосредно пред сам почетак изборног јуриша на власт. Подаци показују да су многи кандидати из групе изборних губитника на крају освојили једноцифрен број гласова.

Некима ће ови избори остати у сјећању по освојеном једном, два или три или четири гласа јер даље нису могли. Трка је за многе, изгледа, у старту била већ изгубљена.

Таква слика повлачи са собом и друго питање - да ли су уопште и очекивали гласове од других, када ни сами у себе не вјерују да могу да заступају интересе суграђана и боре се за њихова права.

Да ли су се кандидовали да освоје какву позицију или је ријеч о нечему другом? 

Избори су прошли, резултати дошли и остали. Неки ће их још годинама помињати, а неки покушати да забораве да су икада и били.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана