Изборне сапунице

Ведрана Кулага Симић

Предизборна кампања одувијек је била прилика да се бирачи боље упознају са кандидатима коју јуришају на челна и одборничка мјеста у локалним срединама, а при томе се неминовно сусрећу и са онима који су, у најмању руку, чудни.

Много странака, и сто пута више кандидата. Свако има свој одговор на питања зашто да гласају баш за њих, али само су ријетки од њих отишли и корак даље и показали по чему се издвајају у гомили.

Ко је чији избор, знаће се већ 7. октобра, али сада је познато да је Недим Диздаревић “рајин избор”, а раја ће одлучити да ли ће јунак ове изборне серије на крају срећно завршити у одборничком вијећу.

Диздаревић и изборни плакат којим се представља раји сасвим су намјерно слични хрватској сапуници “Ларин избор”.

Друга епизода серије снимљена је на подручју Теслића, гдје ће СДС-ов кандидат за одборника Богдан Ђукић, иначе звани Лопов, покушати да прикупи довољно гласова да би ушао у локалну скупштину и показао шта све зна и може. Он при том тврди да неће користити никакве лоповске особине.

Да су неки спремни да оду још даље, показао је Мирад Хаџиахметовић.

Мирад је осмислио кампању, заиста необичну, али и смијешну и провокативну, многи ће рећи непримјерену.

Јер како другачије назвати кампању у којој један независни кандидат обећава куле и градове, “кола-кола” зграде, а посјетиоцима своје интернет странице и простор “за одрасле” на којем се, ни мање ни више, могу погледати порно-снимци.

Како свака роба има свог купца, тако ће несумњиво и ови кандидати имати своје присталице.

Дати шансу иновативним кампањама и кандидатима насупрот конзервативних и уштогљених страначких узданица, које већ годинама гледамо и које тек уз мало већи труд успијевамо да разликујемо, избор је прије самог избора.

Колико су и једни и други способни, али прије тога и спремни да остваре оно што нам на овај или онај начин обећавају, не могу да докуче ни све видовите Зорке овог свијета.

Али разноликост и забава коју нови ликови на политичкој сцени нуде, непроцјењива је.

Ипак, изборна ноћ се ближи, а тада ће се већ моћи наслутити да ли су сапунице и порно-филмови довољни за отварање шампањца или ће се срушити као кула од карата.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана