Изборне малверзације

Жељка Домазет

Да је изборни инжењеринг (и његови покушаји) саставни дио избора у БиХ, показали су и ове године подаци до којих је дошла Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

Ова институција објелоданила је да су на изборе пријављивани и људи који су умрли прије три године, а уз пријаву достављени су њихови потпуни подаци. Поред чињенице да су се неким чудом за изборе у овој земљи могли пријавити и мртви, има и оних који су "уредно" послали пријаве за гласање са чак три и више различитих адреса, а било је и оних случајева у којима се са једне адресе пријављивало и по десеторо бирача. Нажалост, ништа ново.

Овакве и сличне малверзације и очигледни изборни инжењеринг понављају се из године у годину. Из ЦИК-а уредно Тужилаштву подносе извјештаје и пријаве да разоткрију ко такво безакоње чини и врши, али колико је ова институција подигла оптужница за лажно пријављивање и колико је оних који су због тога кажњени у суду, непознато је.

Велики број покушаја превара и изборног инжењеринга који се понавља од избора до избора у ЦИК-у, наравно, нису могли да прећуте и толеришу, па су неки чланови ове институције тражили хитан састанак са Тужилаштвом како би се коначно нешто предузело и они који се овим безакоњем баве коначно довели пред лице правде и процесуирали.

Колико је ова земља дебело угушена у изборни инжењеринг очито је ако се само овлаш упореде бројке, оне о броју бирача са прелиминарним бројкама са пописа становништва. Када се те цифре упореде, испада да у БиХ живи нешто више људи више него што их има бирачко право.

Земља у којој мртви могу да се пријаве као бирачи, а живи гласају са више адреса, земља у којој се цифре бирача и броја становника готово поклапају је земља која може конкурисати за ново свјетско чудо и понијети епитет земље за Риплија.

Ако се у овој земљи ове ствари не уреде на ваљан и законит начин, а овакви покушаји злоупотреба не сасијеку у коријену, онда ће до унедоглед воља истинског бирачког тијела бити само мртво слово на папиру, а избори и бирачко право само фарса.

Имајући све то у виду, може се констатовати да су, ако се овакве ствари најоштрије не казне, БиХ и њена демократија дубоко упловиле у безакоње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана