Изборне године

Дарко Момић

Ко каже да непарне године нису изборне године у БиХ, тај се грдно вара. Избори су у току и у Републици Српској и у ФБиХ и од њих зависи скоро, па више него од оних октобарских, на којима су бирани посланици на свим нивоима, предсједник и потпредсједници Српске, као и чланови троглаве аждаје, тј. Предсједништва БиХ.

Избори су у току, а скоро и при крају у СНСД-у и СДС-у, недавно су завршени у Уједињеној Српској и СДП-у БиХ, а врући унутарстраначки септембар чека ПДП и, што је много важније, и најјачу бошњачку партију - СДА. Након што је Стевандић једногласно реизабран за лидера странке коју је основао и након што је Нермин Никшић надмоћно побиједио на јединим унутарстраначким изборима на којима широко чланство бира предсједника, ред је на још неколико “формалних” избора.

Први ће новог предсједника бирати у СНСД-у, и то 15. јуна, а гдје би друго него у Лакташима. Милорад Додик се, да се нашалимо, још није изјаснио да ли ће бити кандидат и да ли очекује подршку више од 1.200 делегата на Сабору СНСД-а, али ако би га то неко упитао, сигурно је да би се од срца насмијао. Могућност да неко други дође на чело најјаче странке у Српској једнака је шанси да то буде Драго Калабић. За разлику од СНСД-а, у ПДП-у постоји могућност да неко замијени Бранислава Бореновића, али ако Младен Иванић не одлучи да имитира Хариса Силајџића, онда Бореновић може мирно да чека 28. септембар, када његова странка обиљежава 20 година од формирања и скоро 15 година у опозицији. Додуше, Драшко не може да чека, па је могуће да прижељкује Бореновићеву фотељу, али, што каже народ, “мало мачку телећа глава”.

И ту се завршава низ сасвим извјесних унутарстраначких избора, а на ред долазе избори у једине двије велике странке у којима је на свим унутарстраначким изборима било више кандидата за предсједника. СДС ће без имало сумње бирати између више кандидата јер је актуелни лидер те странке Вукота Говедарица за мање од двије године успио до те мјере да затрује некада најјачу српску странку да нема шансе да се окупе око једног кандидата. Због тога није ни чудно што се још не зна ни тачан датум изборне скупштине СДС-а, а какве су прилике, чини се да није превише битно ни ко ће доћи на мјесто стечајног управника.

Али је зато јако значајно ко ће бити лидер СДА. Поготово што се све више стиче утисак да о томе одлучују САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана