Изборна трка

Жељка Домазет

Овогодишњи општи избори који ће се одржати у октобру показали су да је изборна трка за многе врло важна ствар у БиХ па стога и не чуди да се за њу пријавило мноштво странака и кандидата.

Своје кандидате и листе предале су многе нове странке чији оснивачи још нису успјели да ураде сајт, пријаве адресу и телефон тако да и за ове изборе важи правило да су политичке партије као гљиве послије кише никле само да би помутиле рачуне неким старим странкама које ће се на изборима и након њих борити за сваки глас и позицију и извукле из свега неку корист.

Посебна су прича кандидати, па тако и међу онима који се боре за највише функције у држави има различитих и шароликих профила  па се тако за утрку за највише позиције пријавило неколико новинара, има и рудара, бивших вјерских вођа па и анонимуса за које ни у странкама које су их кандидовале не знају ко су, одакле су ни каквог су занимања.

Све у свему увелико се у БиХ захуктава изборно лудило.

Поред мноштва странака и кандидата већ одавно се у БиХ иза кулиса склапају различите коалиције, договарају дилови и договарају различите изборне услуге, тако да је једино сигурно да ће овогодишња изборна кампања бити прљава, пуна изношења полуистина, монтираних прича и којечега што ће слудити осиромашени народ који ће врло тешко од шуме трулог дрвећа моћи изабрати здрава стабла.

Особеност ових избора јесу и чињенице да су неке странке које слове за велике своје кандидате за највише функције предлагале тек неколико дана након уласка у странку тих истих кандидата и представљале их као освјежење које једино може донијети побједу. Има и странака чији су кандидати за највише функције бјежали и из земље, а неки и из странке тако да су се кандидатуре мијењале у посљедњи час и муњевитом брзином.

Да у овим предизборним причама и кандидовањима има којечега и да ће чудних заокрета бити напретек довољно говори и чињеница да неки кандидати тврде како их подржавају и поједини људи из других странака које већ имају своје кандидате за те исте позиције.

Очито је да ће бити свега, свакојаких комбинаторика, изненађења, подметања и прљавог веша тако да једино што је сигурно да ће бити ватрено и подобро ван фер-плеј утрке.

Да ће велики гутати мале није изненађење, али у овој кампањи и мали ће се жилаво борити да запну у грлу и дебело наплате своју жртву.

А ко је кандидовао добре кандидате, ко ће преживјети изборну трку, ко ће побиједити, а ко плакати, а ко стоји иза кога и каква је чија улога сазнаће се веома брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана