Изборна прерачунавања

Александар Врањеш

Бавећи се анализом резултата истраживања јавног мњења у марту сам објавио изборну прогнозу за Бањалуку у тексту "У чаршији ништа ново". Тада сам процијенио да ће Игор Радојичић побиједити Драгана Чавића, јер је по многим показатељима имао шансу да освоји око 55 одсто гласова бирача, док би се његов конкурент кретао око 36 одсто.

Ову прогнозу сам темељио по трендовима раста СНСД-а на нивоу Републике Српске и дефинитивног пада Савеза за промјене, али и на стању на терену у Бањалуци гдје је СДС као водећа партија СЗПа имао очите унутарстраначке проблеме, који су по свакој логици морали да се прелију и на локалне изборе.

Све заједно данас могу да кажем да сам погријешио у процјенама - СНСД је освојио значајно већи резултат него што сам могао предвидјети, не само у Бањалуци, него на нивоу читаве Српске. Гдје је била грешка? Оно што дефинитивно нисам могао да предвидим јесте степен утицаја референдума на изборе. Без обзира на то што је референдум предложен заједно од стране свих српских парламентарних странака у Народној скупштини РС, нису све партије једнако приступале самим припремама за референдум, посебно када је ријеч о скретању пажње јавности на саму важност непосредног грађанског изјашњавања и позивању да се изађе у што већем броју. Код СДС-а је, поред тихог бојкота, било примијећено и значајно омаловажавање самог референдума као "Бакирове и Додикове јефтине игре". Оно што није схватило руководство СДС-а јесте да је референдумска кампања имала интегративну функцију хомогенизовања српског народа око питања важног за идентитет Републике Српске, те је у питању преозбиљна политичка тема да би се олако упрошћавала.

Када томе додамо релативизацију пријетњи из Сарајева од стране СДС-а зарад очувања добрих партнерских односа на нивоу БиХ и одржавања добре комуникације са оним амбасадама које имају пресудан утицај на политички правац СДС-а и уз то велики отпор према референдуму, неуспјех на изборима био је неминован. С друге стране, досљедна политика СНСД-а за одбрану Српске, снажан одговор на пријетње политичког Сарајева и јавно демонстриран доказ да је СНСД-у интерес Српске изнад и властитог политичког опстанка, показао је резултате у прошлу недјељу убједљивом изборном побједом СНСД-а на нивоу Републике Српске. Наравоученије: Српска мора бити изнад сваког партијског и лукративног интереса. Оне странке које то не увиде на вријеме, имаће пар година да о томе с миром размишљају, под условом да опстану до нових избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана