Изборна мржња

Горан Маунага

То што поједини кандидати из ФБиХ за високе функције у власти на октобарским општим изборима покушавају да Републици Српској припишу фашизам, нацизам, геноцидност, није, нажалост, нимало чудно пошто се зна о каквим профилима се ради и јер је јасно да је ријеч о добро организованом пројекту.

Али чудно је и забрињавајуће, више него неуобичајено, то што на такав говор мржње до сада нису реаговали ни Централна изборна комисија ни OHR, ни било ко други и што, сигурно је, неће ни реаговати. Јер до сада су реаговали и у случајевима који нису ни близу тако опасни као ови.

Ако Мустафа Церић неке процесе, поступке у РС који су у складу са уставом и законом јавно пореди са Хитлеровим поступцима према Јеврејима, тврдећи да је Устав РС фашистички, и све то без и најмање санкције, бар јавне осуде OHR-а, ЦИК-а, то је више него индикативно.

Значи ли то, дакле, да се и ЦИК и OHR слажу с таквом Церићевом оцјеном?

Да ли то онда, даље, значи да РС као такву треба укинути што је на фону оног пројекта званог "60 минута" који се, ево, наставља преко Церића, Емира Суљагића, Сејфудина Токића…

С друге стране, откако је на снагу ступио закон о забрани одласка и врбовања ратника за страна ратишта, Церића још нико из безбједносних агенција и правосудних институција није ни приупитао за његове контакте са челницима забрањених исламистичких хуманитарних организација које су повезане с тероризмом.

Исто као што OHR-у и ЦИК-у не смета његов предизборни говор мржње усмјерен на Српску и њено руководство. Церић, очито, има дебеле привилегије. 

Чињеница да најприземнији изборни говор мржње користе искључиво кандидати из ФБиХ и да се на то ћути нема сумње допринос је одржавању  неистине о жртвама и кривцима током протеклог рата, а коју већ годинама слушамо.

А несумњиво је да ће се говор мржње појачавати како се избори примичу али, визионарски, тај "пројекат" ипак је кратког даха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана