Избори

Ведрана Кулага Симић

Пред становницима БиХ су нови локални избори на којима ће они са правом гласа оцијенити програме и поруке које су у протеклих мјесец могли да чују, виде или прочитају од својих суграђана.

На изборну кампању је званично стављена тачка. Страначке узданице за градоначелнике/начелнике, те одборничка мјеста су казали шта су имали, а сада су на потезу бирачи. Они ће да оцијене ко од више од 30.000 кандидата колико вриједи и коме ће дати да их води у идуће четири године.

Грађанска дужност сваког пунољетног становника је да изађе на изборе и да глас ономе за кога вјерује да може да њихову општину или град поведе у нове побједе, а надлежни не смију да повлаче никакве потезе које воде преварама и на било који начин прекрајају изборну вољу.

Изборни инжењеринг и друге злоупотребе нису страни појам за ову земљу, али та лоша традиција мора да буде прекинута јер су грађани ти који одлучују у своје име и не требају никога да то ради умјесто њих.

Јер побједника и губитника има у свакој утакмици, па тако и у овој. Ко изгуби има право да се љути, али све мора да буде  регуларно. Без лажи и преваре.

Досадашњи изборни процеси су показали да се на бирачким мјестима у БиХ просјечно појави нешто више од 50 одсто од регистрованих гласача. Тај проценат треба дићи на виши ниво, посебно када се о локалним изборима на којима бирачима у општинама као и градовима бирају људе који ће бити најдиректније одговорни за развијање/уништање њихове локалне заједнице у мјесецима и годинама које су пред нама. 

Политичке партије у РС су, више-мање, одлучиле да у ватру и овај пут гурну добро позната имена, међу којима је добар дио њих у борби за продужење мандата. Има и оних који су први пут на провјери код својих суграђана, те кандидата који се враћају на политичку сцену.

Њихове судбине су у рукама суграђана, а одговорност је и на једнима и другима - на бирачима на дан избора, а на онима који буду славили у изборној ноћи у идуће четири године.

Терен за локалне изборе је спреман. Остало је само да прођу у демократској и фер атмосфери, без превара и манипулација, да побиједе уистину они најбољи, по мјери народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана