Избори

Свјетлана Шурлан

Да изборни процес у БиХ неријетко прате малверзације показало се много пута, због чега народ све више сумња у регуларност добијених резултата након спроведених избора.

Централна изборна комисија БиХ због тога је по други пут затражила додатне паре да би унаприједили одређене дијелове изборног процеса, оне за које су процијенили да наносе највише штете регуларном, демократском, изражавању воље народа.

Неопходно је да буду купљене провидне гласачке кутије, да буде обезбијеђен видео-надзор на бирачким мјестима, да сва бирачка мјеста буду увезана компјутерски са главним центром, као и да буду уграђене рампе за лица са инвалидитетом. За то, наравно, треба додатни новац и то око 950.000 марака, што није мала сума, али ако се узме у обзир то да би се тиме ријешили бројни проблеми и да друге мање битне ствари много више коштају, захтјев је сасвим оправдан.

Ово свакако јесу оправдани захтјеви и ако узмемо у обзир појаву "бугарског воза", односно да се улази са већ попуњеним листићем, а да буде изнесен празан листић. Ако ништа друго, камере и провидне кутије би спријечиле овај вид малверзација.

И компјутерско повезивање је свакако позитиван корак, с обзиром на праксу да на одређеним бирачким мјестима дуго након завршетка гласања није био познат број изашлих грађана на изборе, а камоли резултати.

Све ове техничке ствари могу знатно унаприједити изборни процес, али је неопходно да уз то буде унапријеђено и законодавство.

Морају јасно да буду прописана правила ко, како и када надгледа изборни процес, како се бирају чланови бирачких одбора, мора да буде спријечена њихова "куповина", као и да се одагна могућност трговине утицајем.

Иако су до сада постојале многобројне назнаке да се управо овакве малверзације дешавају током избора, казни или није било или су биле занемариве.

Оштрије санкције за оне који нарушавају законе и бољи надзор један су од начина да се изборни процес унаприједи.

И одобравање новца за техничко унапређење, а и промјена законодавства у рукама су парламентараца БиХ, који за ово питање треба да дају зелено свјетло. Само на тај начин избори ће имати смисао, а изабрани представници народа легитимитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана