Избори

Жељка Домазет

Избори су одвајкада у свакој иоле нормалној земљи представљали најјачи вид демократије у којој се за оно што ће бити након тог изборног дана једино питају гласачи, сви они који су пунољетни и способни да размишљају својом главом.

Изборни дан је одвајкада био дан народни, дан када главну и једину ријеч има народ. На тај дан исту снагу имају и први човјек у држави и обичан паор, и домаћица, љекар, студент или радник.

Дан касније ништа неће бити исто. Свјетло на наредне дане даће управо бројке и комбинаторике које ће зависити од онога како смо сви ми заједно гласали и заокруживали.

Оно што се од сваког гласача очекује јесте да изађе на бирачко мјесто и гласа за оне за које сматра да ће му у наредне четири године бити најбоља гаранција да ће живјети боље него раније и омогућити да у најбољој мјери искаже све своје потенцијале. Сваки бирач треба да се опредијели за ону опцију за коју сматра да ће му обезбиједити извјеснију будућност, како њему, тако и његовим потомцима.

Без обзира на то шта и како су им презентовали многобројни кандидати, странке и коалиције у протеклих мјесец да би доказали како припадају европским и демократским народима, бирачи у Републици Српској, Федерацији БиХ и у БиХ у цјелини треба да обаве своју демократску дужност и да својим понашањем не дозволе да падне љага и на њих, на странке и кандидате за које гласају, као и на оне чија имена неће заокружити. Избори на које треба да се одазове што већи број гласача, а нарочито младих, јер будућност је на њима, треба да покажу какву то будућност желе народи ове земље и опредијеле се за оне за које вјерују да ће им обезбиједити оно што им треба.

Исто тако гласачима треба омогућити да све протекне у најбољем реду, а прије свега, треба поштовати њихов избор, што значи да се не смију дозволити манипулације и изборне крађе.

Стога свако ко крене према кутији за гласање, ако жели бољи и перспективнији сутрашњи дан хладне главе ће заокружити своје фаворите и учиниће то достојанствено и зрело.

Стога, како изаберемо, тако ће нам и бити. Срећан нам избор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана