Избори

Ведрана Кулага Симић

Општи избори у БиХ полако куцају на врата. До октобарске недјеље, када ће становници кренути ка бирачким мјестима да испуне своју грађанску дужности и глас дају онима за које вјерују да ће им омогућити боље сутра, остало је мање од два мјесеца.

У страначких таборима у Републици Српској слажу посљедње коцкице у оквиру припрема за изборну кампању која почиње половином идућег мјесеца, а њихови адути за одређена мјеста већ су познати.

Иако ће листе са више од 7.700 имена и презимена кандидата идућих дана угледати свјетлост дана у службеним гласилима у БиХ, већ је познато коме су странке повјериле челна мјеста на листама по изборним јединицама и коме су указале повјерење да први пут дође до посланичког мандата, коме да настави започето из актуелног сазива, али и за кога више нема мјеста.

Као што се очекивало, што је и пракса из претходних година, предводници кандидатских листа по изборним јединицама су провјерена и доказана страначка имена, а иза њих је цијела армија страначких узданица у трци за посланички мандат и што бољи укупни изборни резултат странке чији су чланови.

Међутим, има и оних који ће изборну трку да гледају са клупе, иако су се у ове четири године уписали у историју као жестоки говорници на скупштинским засједањима, како на нивоу РС, тако и у Парламенту БиХ.

Неки су сами одлучили да прекину своју посланичку нит и да мјеста препусте својим партијским колегама да се докажу, али има и оних за које су надлежни у странкама процијенили да су урадили своје у протекле четири године и да је вријеме да нова лица освјеже скупштинске редове.

Иако ће нови сазив Скупштине у Српској бити познат послије избора, кандидатске листе показују да тамо више неће бити Војислава Глигића из НДП-а, активног посланика на свим сједницама, те Николе Баштинца из СНСД-а, који је замјеник предсједавајућег странке у Парламенту РС. Они су само неки од актуелних посланика који од октобра више неће бити дио скупштинског сазива, а промјена ће бити и на нивоу БиХ.

Док су са једне стране поједине странке одлучиле да "повуку" појединце и оставе их, ко зна, можда за неке друге улоге које ће доћи послије избора, има и оних које су одлучиле да шансу дају појединцима који су у прошлом мандату бранили боје те странке.

Изборна ноћ ће показати која је поставка била најбоља, која ће се нова лица појавити у политичком животу, која ће стара остати и даље на сцени, а која ће само промијенити улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана