Избори

Ведрана Кулага Симић

БиХ је у 2014. закорачила у изборну годину о којој се прича готово од посљедњих општих избора, који су одржани 2010.

Причу о општим изборима, који ће се одржати у октобру, засјенила је протеклих дана прича о насиљу у ФБиХ, које је ударна вијест, не само у БиХ него и шире.

То је насиље навело опозиционаре у Српској да дјелују, како кажу, "превентивно" и то покретањем приче о потреби да се распишу пријевремени избори на територији Српске, да би се, како кажу, спријечила побуна народа и у овом дијелу БиХ због економских и социјалних проблема.

Странке на власти кажу да прихватају позив на двобој, те да ће, ако опозиција тако жели, пријевремених избора бити. Ипак, упозоравају, баш као и политички аналитичари на неколико ствари. Као прво, трошкови тих пријевремених избора били би око четири милиона марака. Као друго, према важећем закону онима који буду изабрани на пријевременим изборима мандат ће трајати до наредних општих избора. То је, у овом случају, октобар. Будући да се све процедуре не могу завршити у кратком року, испада да ће на власти бити свега неколико мјесеци. А за то ће порески обвезници да плате четири милиона КМ.

До традиционалне октобарске недјеље је остало свега неколико мјесеци, па се поставља логично питање требају ли нам дупли трошкови за изборе? Треба ли потрошити милионе марака, да бисмо опет за неколико мјесеци потрошили још већу суму за исту ствар? Треба ли нам још једна предизборна кампања (која такође кошта), а у којој се рјешавање проблема грађана неминовно своди на "мртво слово на папиру". Јер у вријеме кампање циљ странака је да што боље представе себе и своје програме, а не да се ријеше текући проблеми.

Народу, који сваким даном све теже спаја крај са крајем, доста је кампања и скупљања јефтиних политичких поена. Они траже рјешења, излазак из кризе, па макар он био и само један скромни, али обећавајући корак напријед.

Политика је на сваком ћошку, за разлику од хљеба и плата. И то треба да буде водиља политичарима. Да своје структуре, циљеве и планове у идућим мјесецима, прије и послије званичне објаве о расписивању октобарских избора, усмјере у том правцу, а да препуцавање о идеалном термину за представљање програма и планове оставе за неке мирније дане.

Умјесто тога, требало би да ослушну народ.

Јер, на крају крајева, као што никоме нису потребни рушилачки походи, чија ће посљедице бити саниране из џепова пореских обвезника, тако ни Српској нису потребни дупли трошкове за изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана