Избори

Ведрана Кулага Симић

Иако је тек наступило прољеће и иако је јесен далеко, сваким даном нам се чини да се тај изборни октобар неумољиво приближава. И поново нам се пред очима нижу слике изборних листа, заокружити овог или оног, ову или ону опцију, за или против промјена.

И таман када се привикнемо на наш сопствени избор, нови нам избори закуцају на врата.

Иницијатива за одгађање овогодишњих локалних избора и њихово одржавање заједно са општим изборима 2014. године изазвала је протеклих дана буру реакција у БиХ.

Аргументи “за” и “против” пљуштали су са свих страна, свако мало неко је износио свој став како је сада, како би требало да буде сутра. Бројни су наглашавали да је иницијатива закаснила или да је, пак, сама по себи неуставна.

Поједине странке изнијеле су аргументе да би се одгађањем и спајањем локалних и општих избора дошло до нових уштеда.

Чињеница и јесте да се за изборе потроши огроман новац, а управо су уштеде на свим нивоима једна од ставки по којој ће остати упамћена ова, 2012. година.

Постоје ваљани аргументи за одржавање локалних избора са општим, али сви су свјесни да је за такву одлуку неопходно обезбиједити парламентарну већину на нивоу БиХ.

Политичка јавност треба да сједне, отвори карте, изнесе ставове и јаке аргументе “за” и “против”. На сто треба прије свега ставити корисне, али и оне штетне посљедице оваквог приједлога. Треба расвијетлити колико би оваква пракса, не само ове, односно 2014. године, него и убудуће донијела користи овој земљи.

Ако на вагу ставимо сву енергију и новац који се сваке двије године троше на припрему и спровођење избора и могућност да се двије муве убију једним ударцем, као и исцрпљивање и народа и земље за спровођење избора сваке двије године, дилеме нема.

Скраћивање предизборне еуфорије, која домаће политичаре дрма, како би људи рекли, а грађане више замара него што интересује, непроцјењиво је.

У овом кругу од избора до избора, реално, мало је мјеста за оно што је заиста потребно и да се изабрани посвете ономе што су обећали и шта од њих очекују они који су их бирали. А да је оваква пракса позната и модерним демократским земљама, показује сусједна Србија.

Да ли је иницијатива дошла прекасно или не, остаје да се види. Важно је само да иницијатива не буде бачена и заборављена. Уштеде су оно што БиХ треба на сваком кораку, а ако би уз одгађање избора уштедјели и енергију и грађана и политичара, зашто не покушати?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана