Избори у Сребреници

Жељка Домазет

Бошњачке политичке странке са СДА и њеним лидером Бакиром Изетбеговићем на челу убијеђене су изгледа, да Уставни суд ове земље мора да игра искључиво онако како оне свирају.

Толико су убијеђене да Изетбеговић, већ рачунајући на то да ће Уставни суд БиХ одлучити да буду поништени и поново одржани избори у Сребреници, унапријед пријети и упозорава Централну изборну комисију да је непоштивање одлука Уставног суда кривично дјело.

Дураковић је јуче, уз свесрдну подршку СДА, СББ-а, СДП-а, ДФ-а и СБиХ, упутио Уставном суду апелацију, којом тражи поновне изборе за начелника Сребренице и привремену забрану објављивања коначних резултата.

То што су све релевантне институције утврдиле и јасно објасниле да Дураковић ничим није оштећен и да на изборима у Сребреници није било ничег спорног, за њих изгледа апсолутно није важно.

А тиме и он и они који га подржавају газе независност најмање двије институције - Централне изборне комисије, која није удовољила жељама оних који стоје иза Дураковића, који је изгубио изборе у Сребреници и Апелационо вијеће Суда БиХ, које је одбило Дураковићеву жалбу и потврдило да су избори у Сребреници били регуларни.

Осим тога, заборављају Изетбеговић, Дураковић и остали да заштиту изборног права обезбјеђују ЦИК и Апелационо вијеће и да том материјом Уставни суд не би требао да се бави.

Како су ствари у овој земљи кренуле, не би нас данас-сутра изненадило ни то да они који аплаудирају идејама да само представници бошњачког народа могу бити алфа и омега у Сребреници и да изборе треба понављати док се таква опција не уштима, од Уставног суда затраже да нико у овој земљи не смије споменути било шта што се Изетбеговићу и Дураковићу не допада.

Када се све пореда и сабере, ако је и од СДА, Дураковића и Изетбеговића и њима сличним - превише је.

А о томе шта би поништавање изборних резултата који су легално и легитимно спроведени у Сребреници донијело цијелој БиХ, сувишно је и говорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана