Избори на прагу

Ведрана Кулага Симић

БиХ је на прагу нових општих избора за које се, као и сваки пут, каже да су пресудни за будућност земље и све оне који у њој још виде своју будућност.

И у овај изборни процес БиХ улази са веома лошим законом и пропратним актима јер годинама између кључних актера нема сагласности да се ствари уреде на демократски начин и да се обезбиједити спровођење воље бирача у потпуности.

Бројне коцкице још нису посложене, а многи би све да ураде преко ноћи и да се покажу као прави заштитници грађана и њихових интереса.

Такве идеје у “пет до 12”, односно идеје које су махом само једно у низу оруђа које странке и други учесници у изборном процесу користе за придобијање више поена у борби за власт, тешко да могу прећи у нешто озбиљније.

О изборима се доста причало ове године. Било је покушаја да се у изборни процес уведу модерне, провидне гласачке кутије, али је то пало у воду због мањка новца. Покушало се довести до рјешења која је требало да повећају транспарентност и то кроз видео-наздор, али и то, на крају није добило подршку.

Такав расплет ситуације и искуство из ранијих преговора јасно су ставили до знања да је стање такво да сваке године милиони марака могу да одлазе за разна путовања, авантуре и слично, а да нема милион и нешто за нове гласачке кутије.

Показало је да и неке добре идеје падају јер долазе брзо и у погрешно вријеме, из овог или оног разлога. Имајући све то у виду јасно је само да ће избори бити одржани прве недјеље у октобру и да ће бирачи тог дана чекати свој ред да кажу кога желе на челу земље и републике у наредне четири године.

Иако је постојећи Изборни закон лош, бољи тренутно немамо и надлежни треба да се држе правила која су прописана како би воља бирача била испоштована.

Сваки изборни циклус имао је до сада бројне мањкавости као и недостатке и сигурно ће тим стопама наставити и овај који је пред нама. Бирачки одбори и даље су једна од најслабијих карика цијелог процеса, иако би требало да буду најјача, али до избора само можемо тражити од чланова да раде по закону и прописима, а не како желе они који желе власт.

Битно је да све, колико је год могуће, прође у најбољем реду и да нова власт што прије засуче рукаве те се ухвати у коштац са бројним проблемима који гуше ову земљу у цјелини.

Воља народа мора бити испоштована, а ко губи има право да се љути. Као и увијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана