Избори и инвестиције

Маријана Миљић Бјеловук

Страни инвеститори годинама већ у широком кругу заобилазе БиХ. Тај круг ове ће године, ако је то уопште могуће, додатно да прошире због домаћих политичара који се користе прљавим триковима само да би прикупили који додатни глас више за октобарске изборе.

 

Прљавих трикова код политичара у БиХ има на претек, извоз, а посебно у овој години све с циљем елиминисања противника и доласка до побједе. Они се користе свим и свачим и при томе још само једном показују и овјеравају да им је долазак на функције једини циљ, а привреда и јачање домаћег стандарда само се спомињу у обећањима.

Та обећања неко још, нажалост, прогута и вјерује да ће бити испуњена. А, од онога обећаног, добро знамо, домаће власти спроведу у дјело оно што је у њиховом интересу.

Тако нам је годинама, тако ће нам бити и ове, а по свему судећи и идућих. На боље нисмо ни навикли.

Та запаљива реторика домаћих политичара не само да не улива повјерење странцима да улажу на тржиште БиХ, већ нагони и оне који су уложили свој капитал на домаће тржиште да одатле бјеже главом без обзира. Инвеститори због такве ситуације своје погоне гасе и инсталирају тамо гдје је сигурно тржиште и гдје политичари стављају економске испред својих интереса.

Кривци за гашење погона на домаћем тржишту одавно су познати, али њих није брига за такво харање привредом. Њима је једини циљ фотеља и ухљебљавање подобних на државним јаслама. Има сигурно и изузетака, али они се могу избројати на прсте једне руке.

Да смо земља каква би требало да будемо, домаћи политичари би широм раширених руку дочекивали инвеститоре и нудили им погодности да би запослили домаће становништво, а не закључавали им границе својом политиком и одлуком.

Због свега тога странци су већ сада, у овој изборној години, добро обавијештени о политичким турбуленцијама у земљи и они само прикупљају информације о потенцијалима БиХ. Нема сумње каква ће њихова крајња одлука бити - бјежи од БиХ.

И сама агенција која је задужена за унапређење страних инвестиција признаје да ће у овој години предност над економским имати политичке теме. Питање је велико да ли је икада привреда у БиХ била испред политике. Одговор је јасан. Није. Јер да јесте, не би се налазила у оваквој позицију у којој смо тренутно, а страни инвеститори не би бјежали од БиХ као ђаво од крста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана