Избори готови, пандемија није

Ведрана Кулага Симић

Локални избори у БиХ су завршени у недјељу. Пребројавање гласова још траје и потрајаће још неко вријеме након чега ће бити подвучена коначна црта и тада ће се знати ко ће све добити мандат да води локалне заједнице широм Српске, а ко сједи у одборничким клупама и кроји будуће политике.

Изборни дан ове године био је у знаку пандемије вируса корона и видјело се да, нажалост, на свим адресама нису испоштоване епидемиолошке мјере у циљу сузбијања вируса корона. А такву слику и даље имамо када је ријеч о свакодневици када биралишта нису отворена.

Борба са пандемијом “ковида 19” не престаје. Ни код нас ни у региону јер је он још ту. Кружи међу нама, оставља лакше, теже и оне најтеже посљедице. И нема назнака, барем за сада, када ћемо га заувијек испратити и дати све од себе да помогнемо и привреди и здравству и свим другим дјелатностима чије је темеље додатно пољуљао.

Вирус нам је стигао с прољећа, а ево већ смо дошли у дане у којима иначе, традиционално, већ причамо о новогодишњим и божићним празницима те циљевима и плановима. Ове 2020. године су све прилике да ћемо морати другачије и да би требало да имамо једну жељу за наредну годину - да вирусу кажемо збогом. Тек тада ће бити глобалног разлога за славље.

Међутим, и даље има оних који не вјерују да вирус постоји, да је опасан, да је однио и скратио животе на стотине наших суграђана и превише, превише других широм свијета.

Сваки дан у једној малој републици, каква је Српска, биљежимо на стотине нових случајева и док је тако нема мјеста за опуштање. Тако је, колико год то некоме звучало излизано, небитно и сувишно. Јер нико не би требало да, а то све је требало да научимо и запамтимо до сада, прво осјети на својој кожи и најближи способности короне, па да тек онда почне да вјерује. Јер тада, реално, може бити касно.

Република Српска и даље држи дио мјера на снази које се углавном своде на ношење маски, држање физичке дистанце и појачану личну хигијену. А то, руку на срце, није тешко и тиме смањујемо простор вирусу да се креће и дајемо простор привреди да ради, а здравственом сектору помажемо да се избори са овим злом које је обузело свијет.

Предуг је пут већ иза нас, пун успона и падова, да би се сада опустили и све то довели у питање. Још смо, добрим дијелом, ми ти који кројимо епилог свега овога. Баш као и на изборима. 

Нови локални челници у Српској ускоро ће преузети функције у општинама и градовима и неће им бити нимало лако од почетка. “Ковид 19” је оставио трага на свим тим адресама и мораће уложити додатни напор како би те средине задржали стабилнима, од буџета до радних мјеста.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана