Избор ректора

Драгана Орловић

Универзитет у Бањалуци поново се нашао у жижи јавности због избора ректора. Послије четири мјесеца након што је ступио на дужност и преузео функцију, први човјек ове највеће високошколске установе у РС и његово именовање засметали су појединцима.

Рок за жалбе на цијелу конкурсну процедуру на избор ректора трајао је 30 дана. Тада су уредно сви кандидати имали право и законску могућност упутити своје примједбе, сугестије и жалбе. Међутим, нико није послао ниједну једину представку Сенату Универзитета у Бањалуци. Зашто?

Нико није нашао ваљан разлог да оспори његово именовање. Па могли су макар упутити примједбу као што је, ето, сам избор за ректорску функцију ове године трајао три конкурса. И тек из трећег пута изабран ректор. Ваљда трећа срећа.

Међутим, декан Правног факултета Витомир Поповић одлучио је тек недавно да пише просвјетној инспекцији, уз тврдње да поступак избора ректора није обављен у складу Статутом те образовне установе. Имао је замјерке на чланове Сената, на избор студената у његовом саставу и слично.

Инспектори су након тога брже-боље обавили контролу, наложивши Универзитету између осталог и да понови избор ректора.

Али ни на Универзитету у Бањалуци нису сједјели скрштених руку, па су одмах уложили жалбу на то, како кажу, нелогично рјешење. Указали су инспекторима да у овом случају изашли из оквира своје стварне надлежности.

Одувијек је ректора бирао Сенат и његови чланови и нико у такву врсту избора нема право да се мијеша, а са тим су се на крају сложили и у Инспекторату.

Исто тако, чињеница је да Сенат Универзитета у овом саставу ради још од 2011. године, и да до сада на његов састав није било никаквих примједби. 

Са друге стране, нико са факултета нема право одлучивати о избору студената који ће бити чланови Сената.

Очигледно је да су упитни разлози због којих је сада доведено у питање именовање ректора и његов избор.

Поставља се питање да ли је овдје ријеч о заштити интереса и права студената, цијеле академске заједнице или ипак само појединаца. На то питање требало би да одговори просвјетна инспекција или да спроведе контроле које ће донијети прави одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана